Hírek

Holokauszt megemlékezés és tárlat

2013. július 08., 17:56

1944. július 4-én, 4228 zsidó vallású embert hurcoltak el a szombathelyi gettó területéről az auschwitzi haláltáborba. Rájuk, és a holokauszt valamennyi áldozatára emlékeztek vasárnap. A gyászmegemlékezés előtt a hitközség látogatóközpontjában tárlat nyílt.

Holokauszt megemlékezés és tárlat

A Szombathelyi Zsidó Hitközség székházában kiállítás nyílt. Az egyik teremben a szombathelyi zsidóság élete követhető nyomon egészen a holokausztig. A másikban egy 20. század elején élő széder estére készülő család ismerhető meg.

Márkus Sándor, elnök Szombathelyi Zsidó Hitközség
"Bemutatjuk azon kegytárgyainkat, ami jellemző a zsidóságunkra. Igyekszünk olyan magyarázatot fűzni hozzá, amely közérthető, és nem misztifikálja túl a zsidó vallást."

A kiálltásmegnyitó végén a látogatóközpont udvarán elültették az emlékezés fáját. Majd az egybegyűltek bevonultak az imaterembe, hogy a 69 évvel ezelőtt az auschwitzi haláltáborba elhurcoltakra emlékezzenek.

Puskás Tivadar polgármester, Szombathely
"Emlékezzünk és tanuljunk. Mondjuk el fiainknak, mondjuk el unokáinknak, mi történt. Tanuljanak belőle, hogy soha, de soha ne történjék hasonló."

A borzalmak túlélőinek élénkek az emlékeik.

Spiegler Elemér
"Németországban kötöttem ki, ahol 3 koncentrációs lágerben voltam, míg végül május  5-én pénteki nap fél 4-kor az amerikaiak felszabadítottak."

Weiss András
"Én nekem egy kaland volt, 15 éves voltam nekem egy kaland volt. Nekem könnyű erről nagypofával beszélni. Tragikus volt, de én akkor... szörnyűség, hogy nemcsak én gondoltam, hanem sokan nem úgy fogták fel, mint egy világmegrázó eseményt, amit remélem ma úgy élnek meg az emberek."

A szertartás végén az emlékezők a Batthyány téri emlékfalnál helyezték el koszorúikat.