Hírek

Honismereti Kiadványszerkesztői Konferencia

2014. április 28., 13:52

Az I. világháború volt a témája a Szombathelyen megrendezett Honismereti Kiadványszerkesztői Konferenciának. A helytörténeti kutatók számára ez a találkozó módszertani továbbképzést is jelentett. Ahhoz kaphattak ötleteket, mivel lehetne például a történelemtanítást élvezetesebbé, személyesebb hangvételűvé tenni.

Honismereti Kiadványszerkesztői Konferencia

Az I. világháború eseményei elevenednek meg a levéltár kiállítótermében berendezett tárlókban. 100 éve kezdődött az akkor még nagy háborúként emlegetett világégés. A centenárium jó alkalom arra, hogy a kutatások középpontjába kerüljön az esemény, amely meghatározó volt hazánk 20. századi történelmében is. A szakemberek szerint még most sem késő felkutatni és dokumentálni a fellelhető emlékeket.


Debreczeni-Droppán Béla - elnök, Honismereti Szövetség
“Ma már leginkább az a nemzedék él, annak  a nemzedéknek  a tagjai, akik megélték a II. világháborút. Még élnek, ennek  a nemzedéknek  a tagjai, akik szüleiktől, nagyszüleiktől sokat hallottak tudhatnak az I. világháborúról is és még most is meglehetne őket kérdezni, meghallgatni és ezek hiteles történetek lehetnek.”


Az I. világháború volt a témája a Szombathelyen megrendezett, 15. Országos Honismereti Kiadványszerkesztői Konferenciának. 60 helytörténeti kutató vett részt a találkozón, amelynek a vasi megyeszékhely nem először adott otthont. Módszertani vonatkozásban is újat mutathat egy-egy konferencia a szakembereknek. Szombathelyen például az egyéni sorsokon - levelezéseken, naplókon - keresztül elevenedik meg a háború története.


Zsámboki Árpád - elnök, Vas Megyei Honismereti Egyesület
“A történéseket a személyes emlékeken, tárgyi emlékeken keresztül mutassák be másrészt pedig, hogy társítsanak más műfajokat is. hiszen a háború borzalma más műfajokban: költészet, építészet is megjelent.”


A konferencia programját Benkő Sándornak, a Szombathelyi Médiacentrum munkatársának a Szlovéniában és Olaszországban található I. világháborús emlékhelyekről készített fotóiból nyílt kiállítás is színesítette.