Hírek

Hulladék válogatómű épül Szombathelyen

2010. november 10., 18:32
Jól halad a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Program – erről is szó esett a komplex szelektív hulladékgyűjtés fejlesztésére tavaly januárban létrehozott társulás szerdai ülésén. Vas megye nagy részén megvalósulhat a környezettudatos szemétgyűjtés, Szombathelyen pedig ez bővül, sőt egy nagykapacitású válogatómű épül közel 2 milliárd forintos uniós támogatásból. Most a pályázat első üteme, az előkészítés folyik, az építkezés várhatóan egy év múlva kezdődhet.
Hulladék válogatómű épül Szombathelyen

A regionális hulladékgazdálkodási program keretében továbbfejlesztik a szelektív hulladékgyűjtést: bővítik a hulladékudvarok számát és több hulladékgyűjtő szigetet alakítanak ki. Szombathelyen pedig, a Körmendi úton egy kézi válogatómű épül. Ez évente 13-14 ezer tonna papírt és műanyagot képes kezelni. 129 vasi település tagja, mondja Marton Zsolt, Szombathely alpolgármestere, akit a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás szerdai tanácsülésén újra elnökké választottak. A tisztújításra az önkormányzati választások miatt volt szükség. A komplex szelektív hulladék program előkészítésére még áprilisban 90 milliós támogatási szerződést írtak alá az unióval. Készült megvalósíthatósági tanulmány és közvélemény-kutatás is.

Marton Zsolt - elnök, Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás
"A projekt jól halad. A szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos pályázati forrást le tudja hívni jövőre a társulás. Nyilván ennek feltétele, hogy az előkészítés megfelelő ütemben történjen."

Az elnök szerint, ha minden rendben halad, akkor a projekt második ütemében egy év múlva megkezdődhet a válogatómű építése is. A településeknek problémát jelentett, hogy az előző kormány befagyasztotta a régi szeméttelepek rekultivációjának támogatását, ebben most változás várható. A hulladékgazdálkodási programban szerepel még a hulladékudvarok regionális rendszerének kiépítése és a házi komposztálás elterjesztése is.