Hírek

Humoros, játékos, mégis komoly témákat boncolgató darab a Mesebolt Bábszínház legújabb bemutatója

2024. február 14., 16:26

Humoros, játékos, mégis komoly témákat boncolgató darab a Mesebolt Bábszínház legújabb bemutatója, a Hapci Király, ami nem csak gyerekeknek ajánlott. Rendezője Csató Kata, aki július elsejétől váltja az igazgató székben Kovács Gézát.

Humoros, játékos, mégis komoly témákat boncolgató darab a Mesebolt Bábszínház legújabb bemutatója

A Mesebolt Bábszínház Lázár Ervin alakjának és történeteinek szenteli a 2023/2024-es évadot: a már-már klasszikusnak számító kortárs szerző három meséjét is színpadra állítják.

Kovács Géza - igazgató, Mesebolt Bábszínház

“Az életünkről szól minden története. A barátságainkról, szerelmeinkről, szereteteinkről, a nehézségeinkről. Olyan módon fogalmazza meg ezeket, ami több rétegben megmutatja ezeket a gyerekek számára is, a felnőttek számára is, és az a fantasztikus nyelvi lelemény amivel dolgozik, az páratlan a magyar irodalomban.”

A sorozat utolsó része a Hapci Király, amely humoros, szórakoztató, de mindeközben hatalomtechnikai kérdéseket is felvet - így nem csak a gyerekeket szólítja meg.

Csató Kata - rendező

“Minden emberben vannak ilyen pillanatok, amikor elragadtatja magát, és amikor elcsúszik egy olyan banánhéjon, amin nem szeretett volna, de aztán már nem bír megállni, és aztán jön egy olyan tünet, vagy helyzetszituáció, amikor muszáj lesz ismételten megállnia és elgondolkoznia, hogy ez az út ténylegesen az ő útja-e. Vezető beosztásban, akár egy király, akár egy intézményvezető vagy bármilyen vezető esetében ez hatványozottan igaz, illetve nagyobb a tét, és, hogy ez miért gyerek előadás? Azt gondolom, hogy a gyerekek is nagyon sokszor kerülnek abba a helyzetbe, amikor azt érzik, hogy hát ők nem ilyenek szeretnének lenni, de nem tudnak már kibújni azokból az előtte konzekvensen végigvitt döntésekből.”

A főszerepben egy uralkodót látunk, aki a valóságtól elrugaszkodott rendeleteket hoz, és börtönbe záratja az ellenszegülő alattvalóit. Előbb azokat bünteti, akik tüsszentek, majd pedig azokat, akik nem hajlandók rá.

“Ha ahhoz elég nagy lány volt...hogy bebörtönöztessem.”

Egyszerű, de hatásos díszletekkel állítják színpadra a Hapci Királyt.

Mátravölgyi Ákos - tervező

“A királyi palotának a helyszíne, ahol egy olyan trón van, amit ő folyamatosan ahogy a törvényeket, egyre több törvényt hoz, elkezd felemelni egy ilyen szerkezet által, és akkor ez a darabnak majdnem a vége felé, amikor már csak egyedül van ott ezen a magasságon ül és egyedül, már rájön, hogy nincs körülötte senki, akkor ez egy nagyon alátámasztja a történetet, amiről szól ez a Hapci Király.”

A Hapci Királyt vasárnap mutatják be a Mesebolt Bábszínház Lázár Ervin termében.