Hírek

Húsvét közeledtével élénk a forgalom a szombathelyi vásárcsarnokban

2015. április 03., 19:55

Jól fogynak az ünnep hagyományos kellékei, a sonka, a tojás, a különböző asztali- és ajtódíszek. Az árusok arra számítanak, hogy sokan az utolsó pillanatban, szombaton indulnak majd vásárolni.

Húsvét közeledtével élénk a forgalom a szombathelyi vásárcsarnokban

Alig volt szabad parkoló csütörtökön reggel a piac környékén. Sorok kígyóztak minden kereskedőpult előtt. Nem hiányoztak a kínálatból a különféle édességek, a tejcsokoládés, diabetikus és kézműves nyúl- illetve tojásfigurák. Ezek mellett aprólékosan kidolgozott, húsvéti mézeskalács-finomságok kellették magukat.

Béresné Dormán Ibolya – mézeskalács készítő
„A mézeskalácsnak nagyon örül mindenki, mosolyt csal az emberek arcára amint meglátják és én is örülök neki, hogy örömet tudok szerezni vele.

Kelendőek a húsvét hagyományos ételei, alapanyagai. Az eladók a különböző méretű tojások darabját 20 és 45 forint között adják, egy kilogramm sonkát 1300 és 2200 forint között kínálnak, míg a csülök kilója 1000 és 1300 forint között ingadozik.

Csejtei László – ügyvezető, Lacihús 2006 Bt.
„Nagyhéten van a legnagyobb forgalom. A füstölt áruknál csak a minőséget keresik, jellemzően a 2000 forint fölötti termékeket, azalatti termékekekt nem is nagyon tartunk. Tehát ilyen gyorspácolt termékek nálunk nincsenek, csak hagyományos eljárással készült, hagyományos füstöléses. Ilyenkor adjuk el ezek 80 százalékát.”

A húsételekhez kiválóan passzolnak a különféle chilis, fokhagymás, medvehagymás, olivás sajtféleségek – mondják az őstermelők. Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a torma és a kalács sem. Foszlós, sós fonott, mákos és diós ízesítésű kalács is beszerezhető a piacon. A húsvét – karácsonyhoz hasonlóan – összehozza a családokat.

Polgár Ferenc
„Ilyenkor a bevásárlás, előkészület van, egy kis megnyugvás, szeretet, aztán összejön a család és mindenki megkapja a maga kis ajándékját.”

Radó István
„Igazán nem csinálunk olyan nagy faxnit belőle, mint általában, mert mindenki, hogy most aztán degeszre kell enni magunkat, de szerintem ez nem erről szól, viszont, amit meg lehet tenni, azt megtesszük. Úgyhogy ez a húsvét inkább a locsolkodásról kellene, hogy szóljon, meg a régi szép hagyományokról, amikor még öntözték a lányokat vízzel.”

Tavaly több mint hatezer tonnányi füstölt áru fogyott a húsvéti ünnepi időszakban országszerte, mintegy 7 milliárd forint értékben.