Hírek

Húsz millió forintot spórol évente az önkormányzat a város egyetlen aluljárójának világításán

2023. május 19., 17:16

A beruházás öt millió forintba került, és két hétig dolgoztak rajta a szakemberek.

Húsz millió forintot spórol évente az önkormányzat a város egyetlen aluljárójának világításán

Felkapcsolták az új LED-izzókat a szombathelyi aluljáróban. A lakosság örömmel fogadta a változást. Ez a hölgy naponta jár erre, és a költséghatékonyság mellett az erősebb fénynek is örül.

Kupi Jánosné
“Jót tett a fénycső csere, sokkal jobb a megvilágítása az aluljárónak, és reméljük, hogy a rendőrségi kamerákból is sokkal többet látnak azért, hogy ne firkálják össze az aluljárót a graffitisek.”

A középmeleg fényű lámpa szinte természetes fényt ad az aluljáróban. Alig két hét alatt zajlott le a csere, a gyalogosforgalom addig is zökkenőmentesen zajlott.

Geosits Tibor - ügyvezető igazgató - VILLKÁSZ Kft.
“Ajánlottunk korszerű LED izzókat, lámpákat, fénycsöveket, amelyek a 36 wattos régi fénycső helyett 16 watt villamos energiát igényel, ezzel mondhatjuk azt, hogy szite egyharmad részére csökkentettük a villamosenergia felhasználását.”

323 darab izzót cseréltek ki a város egyetlen aluljárójában.  A lámpákat éjjel-nappal működtetni kell. A korszerűsítéssel évente mintegy 20 millió forintot spórolhat meg az önkormányzat.

Horváth Soma - alpolgármester
“A kb. 20 ft/kw-os ár, ami decemberben még ennyi volt egy kilowattra vonatkozóan, az 260 forintra emelkedett, tehát az önkormányzatnak mindenképpen lépnie kellett azzal kapcsolatosan, hogy itt mit tudunk tenni a közvilágítással, úgy, hogy a közbiztonsági érzet az megmaradjon, tehát ne kelljen mondjuk lekapcsolni ebből a közvilágításból.”

A beruházás 5 millió forintba került. További jó hír, hogy októberben folytatódik a lakossági LED-csere program, a második körben azok regisztrálhatnak, akik az elsőben nem vettek részt. Erről jövő csütörtökön dönt a közgyűlés.