MNB
MNB - 2

Hírek

Huszadik alkalommal rendezték meg a Tolnay Sándor Napot Lukácsházán

2012. szeptember 06., 19:22

A megye állatorvosai évről évre ezzel tisztelegnek a nagycsömötei születésű professzor emléke előtt. Tolnay nevéhez fűződik a hazai állatorvos-képzés megalapítása, síkraszállt a magyar nyelven való tanítás lehetőségéért és számos szakkönyvet is jegyzett.

Huszadik alkalommal rendezték meg a Tolnay Sándor Napot Lukácsházán

Az élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóság munkatársai rendszeresen tartanak ellenőrzéseket különösen ünnepek idején. Ennek a hatósági munkának is köszönhető, hogy Magyarországon az állategészségügy helyzete jelentősen javult.

Dr. Sélley Erzsébet - megyei főállatorvos
"A termőföldtől az asztalig: a takarmánytól az élőállat-előállításon, a vendéglátáson keresztül hatóságunk, aki ellenőrzi és felügyeli ezt az egész láncolatot."

Az élelmiszer-biztonság kérdése az utóbbi évtizedekben a megváltozott gazdasági környezet: a multi élelmiszeráruházak elterjedése miatt is előtérbe került. 

Dr. Bognár Lajos - helyettes államtitkár
"Egyre nagyobb távolságból hozunk élelmiszert, egyre több vállalkozó kezén megy át az élelmiszer és egyre több kockázat jelenik meg."

A hazai állatorvos képzés a 225 tanévét kezdte meg idén. A nemzetközileg is elismert állatorvostudományi karon ma 500 magyar és 750 külföldi hallgató tanul. Az utóbbi években itt is változott a képzés szerkezete.

Prof. dr. Sótonyi Péter - dékán, Szent István Egyetem
"Az élelmiszer-biztonság, az élelmiszer-termelés, a gazdasági állatoknak a járványtana az állatorvoslás kezében kell hogy maradjon. Erre fel kell készülni, ezért is kértük, hogy 11., sőt 12. féléves oktatást is be tudjunk vezetni, hiszen így válunk majd összehasonlíthatóvá Európa számos más állatorvosképző intézetével."

Vas megyében ma mindössze mintegy 30 állatorvos praktizál. Ennek elsődleges oka az állatállomány csökkenése.

Dr. Király István - elnök, megyei állatorvosi kamara
"Nagyjából tizedére csökkent, bizonyos területeken még megmaradt az állatlétszám, de ott is kevesebb. Vannak olyan területei a megyének, ahonnét szinte teljesen eltűnt a háztáji állattartás, a nagyüzemi állattartás."

Szeptember elsején lépett hatályba az új kerettörvény, mely az állatorvosi kamarák működését szabályozza. Ez a magasabb szintű szakmai tevékenység alapjait is megteremti, többek között azzal, hogy a kamarák oktatási feladatokat is ellátnak majd.