MNB
MNB - 2

Hírek

Idén a Savaria Egyetemi Központ ad otthont az 5. Országos Közlekedéstörténeti Konferenciának

2021. szeptember 24., 23:09

A kétnapos rendezvényen a vaskori közlekedéstől a modern kori utazáson át a közlekedés kulturális és művészeti vonatkozásairól vitázhatnak, és vehetnek részt előadásokon az érdeklődők.

 

Idén a Savaria Egyetemi Központ ad otthont az 5. Országos Közlekedéstörténeti Konferenciának

Védettségi igazolvány és a maszk is elengedhetetlen kelléke az idei Közlekedéstörténeti Konferenciának. Az esemény mottója: Utazni jó! Fókuszban a személyszállítás . Az ország több pontjáról és határon túlról is érkeztek előadók a kétnapos rendezvényre.  A megnyitón Lenkai Nóra elmondta, a tudás, és az út az, ami összeköti az embereket.

Lenkai Nóra Savaria Egyetemi Központ rektori biztos
"Nagy szerencsénkre most a Savaria Egyetemi Központ adhat otthont ennek a konferenciának, hisz a közlekedés egyik alapja az úthálózatok és ma megtették azt az úthálózatok, mindenkinek az útja ide vezethetett Szombathelyre…”

A közlekedéstörténeti tudományos kutatómunka fejlesztésére és eredmények közzétételére indult 2013-ban a konferenciasorozat, amely kifejezetten egyetemi városokban valósul meg.

A két napos szakmai programon többek között arra is keresik a választ, melyek azok a tényezők, amik valóban arra motiválják az embereket, hogy a közösségi személyszállítást válasszák.

Kalocsai Péter, tanszékvezető, egyetemi docens, ELTE BDPK Történelmi Tanszék
"Szombathely, mint közlekedési csomópont és Szombathelyt érintő közlekedési folyosókról kívánok előadást tartani majd a kezdetektől napjainkig . Szombathelyen mindig keresztülvezetett egy nagyon fontos észak-déli közlekedési folyosó a Balti-tengertől az Alpokat megkerülve az Adriához vezetett…”

Még nyomdában van a 2019-s konferencia előadásairól készült tanulmánykötet, munkapéldányába bepillanthattak az érdeklődők.

Imre Lászlóné, Közlekedéstudományi Egyesület tag
"Közlekedéstörténet, fókuszban a járművek címmel fog megjelenni, ami elsősorban olyan történeti kutatásokról szól , amelyeknek fő témája a vasúti-illetve közúti témáknak a bemutatása . Megismerhetjük belőle az autógyártás történetét. …”

A konferencia résztvevői ingyenesen hozzájuthattak a Szombathely úthálózatának történetét bemutató lapokhoz. A Közlekedéstörténeti konferencia szept. 25-én egy különleges közlekedéstörténeti sétával zárul, mely az egyetemről indul és érinti a Romkertben húzódó Borostyánkő utat, a MÁV járműskanzenét, és a Smidt Múzeum udvarán az egykori szombathelyi villamost is.