MNB
MNB - 2

Hírek

Idén hamarabb kezdődik az allergiaszezon

2023. január 25., 21:24

Aki allergiás tüneteket tapasztal, forduljon kezelőorvosához, hogy a megfelelő gyógyszeradagolást beállítsák.

Idén hamarabb kezdődik az allergiaszezon

 A vártnál sokkal hamarabb indult idén a pollenszezon. A mogyoró virágpora jelenleg mérsékelt allergiás tüneteket okoz. Az éger, a ciprus, a tiszafa és a kőris pollenje is jelen van a levegőben, egyelőre alacsony koncentrációban. A pollenek rátapadnak a légutak nyálkahártyájára, és allergiás tüneteket okoznak. A szakemberek azt javasolják, hogy aki érzékeny a virágporra, forduljon a kezelőorvosához.

Wächter Walter - főosztályvezető, Népegészségügyi Főosztály, Vas Vármegyei Kormányhivatal
“Elsősorban légúti tünetek, tüsszögés, orrfolyás, kötőhártyát irritálja, szemviszketés. Asztmások tünetei erősödhetnek, illetve ugye a bőrön is kontakt dermatitiszes viszketős elváltozásokat tudnak okozni”

A magas pollenterhelés ellen házilag is lehet védekezni. Az allergiás időszakokban célszerű kevesebb időt a szabadban tölteni, a nagyobb sétákat pedig inkább esőzés utánra időzíteni. Az otthonunkban főképp esténként érdemes szellőztetni, és tanácsos sűrűbben mosni az ágyneműt és a ruhákat. Szombathelyen a pollenszint-mérés egy hét múlva kezdődik. 

Wächter Walter - főosztályvezető, Népegészségügyi Főosztály, Vas Vármegyei Kormányhivatal
“Polleneknek a mérése pollencsapdák segítségével történik. Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ által működtetett aerobiológiai hálózat, amelyik figyeli a lakosságot érintő, biológiai légszennyezettségi paramétereket. Itt Vas megyében 2005 óta működik a pollencsapda itt a sugárúti épületnek a tetején. Körülbelül 50 km-es körnek a pollenterheléséről tud információt nyújtani”

Az időjárás-előrejelzés szerint a következő napokban nem várható jelentősebb változás. A virágzó fák pollenszórása enyhébb, szélcsendes és csapadékmentes időben fokozódhat. A pollenszezozonról a Népegészségügyi Központ honlapján lehet tájékozódni.