Hírek

Idén ötödik alkalommal tartják meg az Érezd Szombathelyt!

2024. május 07., 15:22

Idén ötödik alkalommal tartják meg az Érezd Szombathelyt! elnevezésű kulturális és gasztronómiai programsorozatot. Az összművészeti rendezvények színes kavalkádja a májustól szeptemberig tartó időszakot öleli fel - tudtuk meg a Csónakázó-tó szigetén tartott sajtótájékoztatón.

Idén ötödik alkalommal tartják meg az Érezd Szombathelyt!

Tóth Bíborka és Doma Bence zenés produkciója vezette fel az Érezd Szombathelyt! eseményeit beharangozó sajtótájékoztatót - ők is a programsorozat fellépői között szerepelnek.

Több, mint 30 helyszínen közel száz kulturális esemény várja az érdeklődőket.

Nemény András - polgármester

“Biztos vagyok benne, hogy minden szombathelyi talál olyat, ami neki tetszik, és az sem baj, hogy ha kipróbál olyan dolgokat, amiket egyébként mondjuk nem tett volna, de a kíváncsiság és az érdeklődés elhívja”

Már ezen a hétvégén - még a hivatalos nyitórendezvény előtt - várja az elektronikus zene szerelmeseit a Napközi a Csónakázó-tónál. Ténylegesen a május 24-i Food and Music Weekenddel kezdődik az idei Érezd Szombathelyt! a Fő téren.

Prieger Szabolcs - kulturális és városi nagyrendezvény koordinátor

“Lesz egy olyan nyitórendezvény, ahol a gasztronómia és a zene fog keveredni. Hagyományos program-elemünk a foodtrack show érkezik 21 kocsival - tehát minden eddiginél több guruló gasztro-csodával - és mindhárom nap, 24.-én 25-én 26-án, lesznek majd szombathelyi kötődésű zenekarok”

Idén is lesznek terasz koncertek - ezúttal három alkalommal. A Weöres Sándor Színházban rendezik a Lamantin Jazz Fesztivált, a Rákóczi Ferenc utcában a Leopold Bloom sétányon tartják a háromnapos Bloomsday-t. A tavaly megújult Emlékmű előtti téren a Savaria Szimfonikus Zenekar ad majd nagykoncertet.

Horváth Soma - kultúráért is felelős alpolgármester

“Fontos, hogy tényleg vannak olyan helyszínek, mint a Ferences kert vagy a Csónakázó-tó vagy az Emlékmű, amiket említettem, ahol kevésbé voltak programok mondjuk 2019 előtt, és jó látni azt, hogy tavasztól őszig ezek élettel és élményekkel telnek meg.”

A Történelmi Témapark ad otthont a szombathelyi kvízpartinak, a piknik koncerteknek és két színdarabnak is.

Grünwald Stefánia - ügyvezető, Savaria Turizmus

“Két színházi előadás is lesz idén a Történelmi Témaparkban. Kamaraszínházi előadások ott még korábban nem voltak. Az egyik a Feleségek és szeretők címet viseli, ahol Szűcs Gabi és Ónodi Eszter fogja Karádi Katalin, Marlene Dietrich és Marylin Monroe egy-egy életmotívumát felvillantani. A másik színdarab kicsit komolyabb témához köthető, Katona Álom a címe, és egy háborúból visszatért katona rémálmait fogja megeleveníteni.”

Az AGORA a Csónakázó-tó szigetén és a Víztorony mellett szabadtéri foglalkozásokkal várja az érdeklődőket.

Horváth Zoltán - ügyvezető igazgató, AGORA

“Családokat, kisgyermekeket, kicsit nagyobb gyermekeket várunk. Lesz bűvészbemutatótól elkezdve kis koncertig bezárólag kézművesség, arcfestés és nagyon sok egyéb program. A másik egység, amit szeretnék kiemelni és nagyon népszerű, az Emlékmű-dombnál zajló mozivetítések. Az idei évben is két olyan hétvége lesz, ahol klasszikus film alkotásokat és újabb film alkotásokat lehet majd megtekinteni.”

Az Isis Galériában a Művész Csütörtökök alkalmával képzőművészekkel lehet majd találkozni, beszélgetni. Az Utcaművészeti Fesztivál hat helyszínen várja az érdeklődőket. A Weöres Sándor Színház Határvonalak címmel színházi fesztivált rendez, irodalmi és képzőművészeti kísérő programokkal. Idén számtalan helyi kávézó és étterem is csatlakozott az Érezd Szombathelyt! programsorozathoz.