MNB - 2
MNB

Hírek

Időkapszulát helyeztek el az Iseumban

2011. december 08., 17:27

Újságokkal, pénzérmékkel, műtárgymásolatokkal üzentek a mából a jövőnek a város vezetői és az intézmény dolgozói. Az Iseum jelenleg zárva tart, de tavasszal megújult kiállítással várja újból a római mút iránt érdeklődő szombathelyieket és az ideérkező hazai és külföldi turistákat.

Időkapszulát helyeztek el az Iseumban

A tavaszi nyitáshoz szükséges minisztréiumi engedélyt is megkapták. Az Iseum felújítására a város korábban közel 1,4 milliárd forint pályázati támogatást nyert, amelyet 460 millió forint saját erővel egészít ki.

Nyáron nyitotta meg kapuit az Iseum, amely mára Szombathely egyik meghatározó turisztikai célpontjvá vált. A ma élők is szeretnének üzenni a jövőnek, ezért került sor egy időkapszula elhelyezésére, hangzott el az ünnepségen. Az ötlet nem újkeletű. A rómaiak építési áldozatokat mutattak be. Az Iseum előtt állt vályogfalas épület egyik sarkában bukkantak a régészek egy edénybe rejtett három pénzérmére, mutatja Sosztarits Ottó.

Sosztarits Ottó, régész
Ahogy ma az időkapszulásban egy címletsort raktunk le itt is címletsort egy as, egy dupondium és egy seszterciust helyeztek el. 81 ennek a záró éve, ami Titus császár uralkodásának utolsó éve.

A most elhelyezett időkapszulába megyei és országos napilapok kerültek, pénzérmék, az Iseumot bemutató dokumentumok, valamint műtárgyak másolatai. Az ünnepségen elhangzott: Iseum a város egyik fontos jelképe.

Puskás Tivadar, polgármester
Fontos turisztikai célpont és Szombathely identitását is erősítő alkotás.

Az Iseum november 6-án megkapta a múzeális kiállítóhely engedélyt.

Dr. Csapláros Andrea, igazgató - ISEUM SAVARIENSE RÉGÉSZETI MŰHELY ÉS TÁRHÁZ
Ez azt jelenti, hogy az állandó kiállítás megnyitásának már semmi akadálya nincs. És projektekben is részt vehetünk. Az Iseum páláyzatok útján szeretné könnyíteni a költségvetés terhét.

Az Iseum már zárva, december 15-ig előre bejelentett csoportokat fogadnak csak. Tavasztól lesz látogatható újra az intézmény. Akkor nyitja kapuit az állandó kiállítás. Ezen keresztül képet kaphatunk, többek között,  az ókori rómaiak mindennapjairól, vallási életéről, de megismerhetjük a régészeti feltárások során az Iseum területéről előkerült páratlan leleteket is.