Hírek

Időseket segítenek - Lezárult az önkéntesek képzése a hároméves uniós programban

2021. december 02., 17:35

Két éve tart a Co-Age elnevezésű magyar-osztrák határon átnyúló program, melynek célja az idős emberek életminőségének javítása, és az őket segítő önkéntesek képzése. Az 1,3 millió euró értékű, uniós támogatással megvalósuló pályázati projektben három osztrák és két magyar partner dolgozik együtt, köztük a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány.

 

Időseket segítenek - Lezárult az önkéntesek képzése a hároméves uniós programban

Szakaszhatárhoz érkezett a két éve tartó idősbarát program: lezárult a bizalmi munkatársak képzése. 36 időseket segítő önkéntes állhat munkába a falvakban, kisközösségekben, egyiküknek a sajtótájékoztatón adták át a tanfolyam elvégzéséről szóló oklevelet. Megtanulták, hogyan kell az idősekkel törődni, beszélgettek az elmúlásról, egyedüllétről, demenciáról.

"A bizalmi munkatársak a projekt kulcsfigurái. Célunk, hogy aktiváljuk a polgárokat, akiknek szerepük van a közösségükben, és kapcsolatba tudnak kerülni az idős emberekkel. A képzésben részt vevők olyan miniprojekteket fejlesztettek ki, melyekben különböző aktív tevékenységekbe, programokba vonják be az időseket - mondta el Marta Ribas projektmenedzser a Graz-Seckau-i Püspökség részéről.

Tanulmányutakat, workhsopokat, virtuális falutereket szerveztek, és gondot fordítottak az idősek digitális képességeinek fejlesztésére is.

Vass Szilárd - projektvezető
"Egy új kollégát vettünk fel, kapcsoltunk be a projektbe, aki online ügyeleti rendszert tart fenn, amibe ezek a résztvevők és az önkéntesek is fordulhatnak hozzá. Sikerült informatikai eszközöket venni, emivel képzéseket nyújtunk a falvakban. Elég nagy az igény rá, folyamatosan mentek a kollégák az utóbbi hetekben."

Az együttműködés keretében fejlesztik a gondoskodó közösségeket, az önkéntes segítők hálózatát. A szeretetszolgálatért alapítvány életében ez az első határon átnyúló pályázati program.

Hutflesz Mihály - elnök, Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány
"A célja az, hogy az intézményi együttműködést erősítse, az idősbarát és -gondozó közösségek kooperációját kívánja támogatni. Ennek Ausztriában nagyobb hagyománya van, így számunkra nagy hozzáadott értékkel bírt, hogy ezeket a tapasztalatokat át tudtuk venni."

A magyar partnerek 200 ezer euró támogatással valósították meg a projektelemeket. A járványhelyzetben nagyrészt online térbe terelődött a munka, de ezt is sikerült kreatív eszközökkel megoldani. A hátralévő egy évben a személyes kapcsolatokat szeretnék erősíteni és több találkozót, tapasztalatcserét szerveznének.