Hírek

Ingyen tej és alma az iskolában

2010. szeptember 23., 14:07

Országosan egyre több résztvevője van az iskola-alma programnak, közel 300 ezer alsó tagozatoshoz jut el nap mint nap a friss gyümölcs. A beszállítók is jól járnak, mostantól 37 forintos támogatást igényelhetnek az almák után darabonként a vidékfejlesztési hivatal. Folytatódik a népszerű iskolatej program is.

Ingyen tej és alma az iskolában

A Paragvári iskola második éve vesz részt az iskola-alma programban. Hetente kétszer osztanak almát az alsó tagozatosoknak. A cél az, hogy a gyerekek mindennapjainak részévé váljon a gyümölcsfogyasztás.

Kőváriné Fekete Marietta - igazgató, Paragvári Utcai Általános Iskola

"Ez csak úgy működik, ahogy otthon is. A gyerek akkor veszi el az almát, amikor rákíván, megéhezik. A folyosón helyezzük el, és a gyerekek nagyon hamar megszokták, és kulturáltan elfogyasztják."

Az almát egy zalai cég szállítja hetente egyszer, az iskolának ez nem kerül pénzébe, uniós forrásból finanszírozzák országosan. A gyerekek jó ötletnek tartják, hogy nemcsak otthon, hanem az iskolában is kedvükre ehetnek gyümölcsöt. Tudják, hogy ezzel az egészségüket védik. Az egészséges életmód és a helyes táplálkozás alapjait a gyerekek az egészségnevelés tantárgy keretében is elsajátíthatják, évente egyszer pedig egy hetes programsorozatot szerveznek nekik a témában. Az első tanítási naptól kezdve iskolatejet is kapnak a tanulók. A program 2004-ben indult, Szombathelyen minden önkormányzati fenntartású általános iskola részt vesz benne. Az igényeket már tavaly felmérték, a gyerekek többsége kérte.

Feketéné Horváth Elvira - általános iskolai koordinátor, PMH

"Szeptember 1-től biztosítjuk az iskolatejet, mintegy 3600 gyerek veszi igénybe, az össze tanulónak közel kétharmada."

Az iskolatej program évente 30 millió forintba kerül, ennek egyharmada állami támogatás, a többit az önkormányzat fizeti.