MNB - 2
MNB

Hírek

Innovációs díj a marsjáróért

2020. június 17., 15:12

Két évig készítette, és mintegy 2 ezer alkatrészből állította össze a 17 éves Rózsavölgyi Mátyás ezt a marsjárót, amellyel 1. díjat nyert az idei Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. A távirányítható marsjáró bizonyos részeit a NASA hasonló, ám jóval nagyobb járművéről mintázta.

Innovációs díj a marsjáróért

6 kereke van, mint általában egy Marsjárónak, és minden kerekébe önálló hajtást raktam, szóval mindegyikbe külön hajtómű van beépítve, a vezetékeket a csapágyakon keresztül vittem fel ide, a doboz belsejébe 00:54

A Waldorf-iskola 11.-es diákja szívesen épít modelleket és érdekli a robotika - ebben a járműben szinte minden eddigi tudását sikerült összegeznie. A marsjáró elemeit maga építette, a mechanikai alkatrészek 3D nyomtatóval készültek. A szerkezetet ellátta egy mozgatható fejjel, amibe kamerát és mikrofont épített, és egy manipulátor karral, amely képes megfogni, felemelni és szemrevételezni a megvizsgálandó tárgyat.

Rózsavölgyi Mátyás
Amire a megoldások között büszke vagyok, az például a fogófej, mert az nagyon pici lett, mert nem akartam robosztussá tenni vele  a modellt, illetve a fejben is igen zsúfoltak az alkatrészek, hisz kellett bele kamerát, mikrofont, rengeteg világítást rakni, illetve itt van elhelyezve az adó is, ami küldi a jelet, és ezt nagyon nehéz volt így összehozni,11:35

A különleges futóműnek köszönhetően a marsjáró terepen is könnyen leküzdi az akadályokat, ahogy erről az iskola homokozójában mi is meggyőződhettünk. Akkumultárral 6 órát képes folyamatosan üzemelni, de a beépített napelemek segítségével akár tovább is működtethető. Mátyás pályázatában a zsűri a felépítés újszerűségét és azt emelte ki, hogy mivel a jármű minden eleméről 3D-s rajz vagy kapcsolási ábra készült, így a részletes dokumentálásnak köszönhetően a projekt az oktatásban is hatékonyan használható. Az első díjjal 12 hónapig tartó ösztöndíj jár és Mátyás a rangos verseny európai fordulójában is megmérettetheti magát.