Hírek

Integrált horgásznap - értelmi- és mozgásfogyatékossággal élő fiatalok pecáztak

2021. szeptember 13., 13:58

Értelmi- és mozgásfogyatékossággal élő fiatalok pecáztak együtt segítőikkel a Csónakázó-tónál rendezett integrált horgásznapon pénteken. 16 páros igyekezett minél több halat horogra csalni két órán át. A FÉHE és a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége évek óta hagyományos programján az élményszerzés volt a lényeg, nem a győzelem.

 

Integrált horgásznap - értelmi- és mozgásfogyatékossággal élő fiatalok pecáztak

Kellemes, napsütéses időben gyülekeztek a Csónakázó-tónál a FÉHE nappali központjának ellátottjai és a horgász szövetség önkéntesei.

"Pajor Máté, Pajor Tamás, aki Fördős Istvánnal fog menni."

Kisorsolták a helyeket, összeálltak a párok, és mindenki megkapta a szükséges felszerelést: spiccbotokat, kukoricát, csontit és etetőanyagot, majd a horgászok elfoglalták helyüket a stégeken. 16 páros indult a barátságos versenyen, ami egy kis eligazítással vette kezdetét.

"Így dobunk be, mutatom, jól van? Jól van. Oké, fogjad."

A segítők instrukciói alapján mindenkinek sikerült felcsalizni és bedobni. Bianka életében először fogott pecabotot.

Szabó Bianka
"Tetszik, hogy ilyen nyugodt és csendes, jól el lehet gondolkodni, és nagyon érdekes. Azt hittem, csak bedobjuk a botot és jön a hal, de világossá vált számomra, hogy sok-sok apró folyamatból áll, és már most sokat tanultam."

Laki László - elnök, Vasvári Petőfi Horgász Egyesület
"Első horgászata Biankának, bízzunk benne, hogy ez szerencsét hoz. Szédszedtük a botokat, ismerkedtünk a csailval, kevertünk etetőanyagot, most pedig várjuk a kapást."

A fogyatékkal élőket ellátó központ és a horgász szövetség öt éve rendezi meg közösen az integrált horgásznapot, ami óriási élményt nyújt a fiataloknak. Izgalommal készültek erre az alkalomra, azért is, mert a pandémia alatt nem igazán volt kikapcsolódási lehetőségük.

Molnár Réka
"Vaskeresztesen tanultunk meg horgászni, és most azt próbáljuk ki, hogy a Csótónál sikerül-e halat fognunk."

Az értelmi fogyatékossággal élők általában nehezen összpontosítanak, ám a kétórás verseny ideje alatt ez nem okozott gondot nekik, teljesen lekötötte őket a horgászat.

Juranovits-Racker Rita - nappali szolgálat vezetője, FÉHE Kft.
"Nagyon jól ki tudnak bontakozni, megfeledkeznek mindenről, beleélik magukat abba, hogy itt vannak, vágynak arra, hogy akár nyerjenek is, de fontos, hogy kötetlen körülmények között lehetnek itt, jó a környezet, állatokat látnak, itt van velük a család több esetben, kapcsolatok alakultak ki, ismerősként üdvözlik a sporthorgászokat, jó kis közösség alakult ki."

“Megpróbáljuk ezt a picit itt a nád mellett.”

Puskás Norbert - ügyvezető elnök, Sporthorgász Egyesület Vas Megyei Szövetsége
"A mai napon már olyan párosok is vannak, akik egymást kérték, ha lehet, azzal szeretne lenni, akivel pár éve voltam. Ritkán találkozunk, de jó kis közösségi élmény ez, nekünk horgászoknak is, próbálunk halat fogni."

A szélcsendes, meleg időben a halak étvágya nem volt az igazi. Partközelben néhány keszeget, küszt, sügért sikerült horogra csalni. Ám ezúttal nem a győzelem volt a lényeg, hanem a közös élmény.

A becsülethal mindenkihez megérkezett, a szerencsésebbek nagyobbacska keszegeket, kárászokat is tudtak fogni. A verseny végén a résztvevők lelkesen fényképezkedtek.

Harmadik helyen végzett Németh Máté és Németh Sándor, második lett a Porteleki Gábor-Kónya Gergő páros, a győzelmet Molnár Miklós és Málovics Norbert szerezte meg 1520 gramm összfogással. Minden résztvevő oklevelet és ajándékot kapott.