MNB - 2
MNB

Hírek

Iskola-alma program

2011. október 17., 23:03

A hétévesek közül minden negyedik lány és minden ötödik fiú  túlsúlyos - derül ki egy tavalyi felmérésből. Az Európai Unióban több mint 5 millió elhízott  gyermekek van, és a számuk évről évre nő. Ennek a folyamatnak a visszafordítása érdekében indították el az egészséges táplákozást tudatosító iskolagyümölcs programot. A támogatás révén az alsó tagozatosok ingyen juthatnak friss gyümölcshöz akár minden nap. A kezdeményezéshez szombathelyi általános iskolák is csatlakoztak.

Iskola-alma program

Nagy a nyüzsgés a Gothard-iskola folyosóján. Már megérkezett az egy hétre való almaszállítmány, sorban állnak az alsósok a friss gyümölcsért.

Az iskolában több mint 300 kisdiák kap ingyen, heti 4 alkalommal almát, vagy körtét. Az intézmény 3 évvel ezelőtt az elsők között csatlakozott az iskola-gyümölcs programhoz.

Óhidi Rita - igazgatóhelyettes, Gothard Jenő Általános Iskola
"Az iskolánknak elsősorban a sport, a környezetvédelem és az egészséges életre nevelés a célja. Nagyon szeretik a gyerekek. Minden nap mindegyik alma elfogy. Úgyhogy mi nagyon fontosnak tartjuk az egészséges életre nevelést és azért csatlakoztunk a programhoz és a maxmiális kereteket kihasználjuk."

Egy zalaegerszegi szállító hozza minden héten a friss magyar gyümölcsöt. A gyerekek alig várják az almaosztást.

Szabó Bence
"Én szerintem az iskolában mindenki szereti és nagyon egészséges még."

"Meg ha elfogy az ennivalóm, akkor azt szoktam enni."

A gyerekek többsége már nemcsak az iskolában, hanem otthon is fogyaszt almát, vagy más gyümölcsöt. Ez is jelzi a program sikerét.

Farkas Lili
"Én azért szeretem a sulialmát, mert mindig finomak, meg mindig finomabb mint az otthoni."

Darvas Dominik
"Otthon is szoktam igen, héjastól, és nagyon szeretem mert finom."

Az iskola-gyümölcs program azonban nem merül ki az almaosztásban. Az intézmények azt is vállalták, hogy az egészséges életmód fontosságát különböző rendezvények, vagy akár tanórák keretében tudatosítják a diákokban.