MNB
MNB - 2

Hírek

Iskolaérettség

2013. január 31., 17:00

Az új köznevelési törvény kiveszi a szülő kezéből azt a lehetőséget, hogy szinte egyedül döntsön gyermeke iskolaérettségéről.  Szeptembertől be kell íratni iskolába azokat a gyermekeket, akik augusztus 31-ig hatévesek lesznek, és iskolaérettnek nyilvánítják őket.

Iskolaérettség

Csoportfoglalkozáson vesznek részt a Benczúr-óvoda nagycsoportosai. Sokuknak ez lesz az utolsó óvodás év, mert szeptembertől minden  gyermeknek el kell kezdenie az iskolát, ha augusztus 31-ig betölti a 6. életévét, és iskolaérettnek találják.

Iker Gabriella vezető, Benczúr Gyula utcai Óvoda
"Évek óta ez a trend egy ilyen öngerjesztő folyamatként indította a szülőket, hogy szerettek volna a gyermeküknek még egy év óvodai esélyt adni, és ezt a nyugodt, biztonságos légkört biztosítani. Úgyhogy jellemző volt a 7-7,5 éves gyermekek beiskolázása."

Eddig a szülők határozhattak az iskolakezdés időpontjáról, mostantól, ha az óvodavezető és a szülők között nincs egyetértés, egy szakértő bizottság véleménye dönt. A nevelési tanácsadó szerint az új rendszer a 2007 nyarán született gyerekeket egyből a mélyvízbe dobja.

Gerencsér Lajos vezető, Sárvári Nevelési Tanácsadó
"Én nem tartom személy szerint szerencsésnek, mert gyakorlatilag egy csoport kimaradt. Kiscsoportosok kerültek igaziból a nagycsoportba. Köztudott, hogy vegyes csoportok vannak, de akkor is, a célirányos fejlesztés, foglalkozás a nagycsoportban van."

Az iskolákban nem tartanak attól, hogy a fiatalabb gyerekek nehezebben veszik majd fel a ritmust.

Szabó Márta igazgatóhelyettes, Derkovits-iskola
"Egyéni előkészület nem kell ehhez, a korábbi jól bevált módszereiket fogják bevetni a tanító kollégák a leendő elsőosztályosoknál."

Az iskolaalkalmasság volt a téma a Derkovits-iskolában. Az előadásra sok szülő eljött. Szabóék családjában is két, lasssan iskoláskorú gyermek van.

Szabó László
"Ez inkább gyerekfüggő. A mi esetünkben is egy határozottabb gyerek sokkal könnyebben beilleszkedik  a közösségbe, mint egy határozatlanabb, akire mondjuk még ráférne egy év. "

Szakemberek szerint a gyermek iskolaalkalmassága szorosan összefügg azzal, hogy otthon, a családban mennyi figyelmet kap.Tapasztalatok szerint akivel többet foglalkoznak, hamarabb iskolaéretté válik.