Hírek

Iskolafelújítás - szakmai projektzáró rendezvények

2011. október 12., 15:45

Az energiatakarékosság jegyében újult meg nemrégiben Szombathely három oktatási intézménye. A szigetelésnek és nyílászáró cserének köszönhetően a fűtési költségek jelentős hányadát tudják megspórolni.

Iskolafelújítás - szakmai projektzáró rendezvények

A Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképzőben és a Nagy Lajos Gimnáziumban ma tartották a szakmai projektzáró rendezvényt, ennek keretében egy klímaváltozásról szóló előadást is hallhattak a jelenlévők.

A korszerűtlen, régi épületek hozzájárulnak a klímaváltozás gyorsulásához, az elpazarolt energia újbóli megtermelése ugyanis még több energiát emészt fel. A helyzet javítására tett legkisebb lépésnek is jelentősége van - hangzott el a mai előadáson.

Kúti Zsuzsanna - titkár, meteorológiai társaság szombathelyi csoportja
"Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan. A város éppen ezt teszi az eléhető pályázatok sergítségével."

A kereskedelmi iskolában mintegy 190 millió forintos uniós támogatásból újultak meg a vizesblokkok és az aula. Akadálymentesítették az épületet, kicseréltek 750 nyílászárót, teljeskörű szigetelést és új színt kapott a homlokzat.

Futó István - igazgató, Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola
"A korábbi években mintegy 25 millió forintos fűtés költséggel számoltunk, és ez száz százalékig el is fogyott. A beruházásnak köszönhetően mintegy 20 százalékos költségcsökkenéssel lehet számolni."

"A vizesblokkok teljeskörű korszerűsítése, a tető felújítása."

A Nagy Lajos Gimnáziumban az építkezés képeivel idézték fel az elmúlt hónapok munkáit. Közel 200 millió forintból kicserélték a nyílászárókat, megszépült a homlokzat, új burkolatot kaptak a folyosók és a lépcsők, teljesen átalakult az alagsor.

Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna - igazgató, Nagy Lajos Gimnázium
"A tanulóinkat egy korszerű iskolába tudjuk invitálni, megváltoztak az oktatás feltételei, mivel a villamos hálózat is megújult, így megfelelően tudjuk majd informatikai eszközeinket használni."

Az önkormányzat a két intézmény felújításához több mint 40 millió forint önerőt biztosított.

Rettegi Attila - elnök, Oktatási Bizottság
"Tíz százalékos önerő biztosítását jelentette, ez intézményenként kb. 20 millió forint körüli összeg, de emellé minden forinthoz további kilencet kaptunk."

A felújítási program második ütemében korszerű oktatási eszközökkel, iskolabútorokkal gazdagodnak az intézmények.