Hírek

Iskolai elvonások

2010. május 21., 08:11
Pedagógusokat bocsátanak el, szakköröket és munkaközösséget szüntetnek meg az iskolák. Ez a következménye annak, hogy a jövő tanévtől 175 millió forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak a szombathelyi oktatási intézmények. A központi támogatás csökkenése miatt kényszerült ilyen mértékű elvonásra a fenntartó.
Iskolai elvonások

A végleges számokról a májusi közgyűlés tárgyal majd.

A mértékegységekről tanulnak a Neumann iskola elsősei. Azt számolják éppen, hány deciméter széles a pad, amelynél ülnek. Az intézmény vezetője ennél jóval nagyobb számokkal kénytelen kalkulálni: jövőre majdnem 4,5 millió forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak.

Egy napközis pedagógustól kénytelenek megválni, aki vállalta, hogy prémium évekkel nyugdíjba vonul. Minden költségvetési tételt átnéztek az elmúlt napokban, hol lehet még megszorítani az amúgy is szűkös iskolai büdzsét.

"Tehetséggondozásra kevesebb jut, nem tudunk szakköröket olyan szinten biztosítani, amilyet igényelnének a gyerekek."

Lefaragják például a munkába járás költségeit, és nem tudnak fizetni a helyettesítésért. A spórolás miatt évekre előre is gondolkodniuk kell.

Csapó Erzsébet - igazgató, Neumann János Általános Iskola
"A következő évre nézve vannak olyan kollégák, akik nyugdíjba fognak menni. Az ő távozásuk után, ha fiatalabb kollégát veszünk fel, a fizetéskülönbség is a megtakarítást fogja szolgálni."

A városban összesen 26 iskolai státusz szűnik meg, a dolgozók többsége nyugdíjba tud menni. Czeglédy Csaba azt mondja, az önkormányzati támogatás arányában állapították meg, hogy melyik iskolától hány százalékot vonnak el.

Dr. Czeglédy Csaba - alpolgármester
"A közgyűlési döntés értelmében az oktatási intézményeket 175 millió forintos elvonás érinti. Ebből 10 millió az óvodákat, 165 millió a közép- és általános iskolákat."

A Horváth Boldizsár Szakközépiskola költségvetése majdnem 2,7 százalékkal csökken, miközben több lesz a feladatuk. Jövő tanévtől ugyanis egy plusz osztállyal is számolniuk kell.

Stanglné Pintér Márta - igazgató, Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola
"Azért jelent ez nagy problémát, mert már az előző években is elvontak tőlünk, ahhoz az állapothoz képest most ismét elvonnak, ez nagyon rossz irányba viszi az intézmény gazdálkodását."

Nem bocsátanak el senkit, de csökkentik a pótlékokat, összevonják a munkaközösségeket, megszüntetnek egy szakkört, és jövő tanévtől kevesebb délutáni foglalkozást tartanak. Az igazgatók már benyújtották a tételesen kidolgozott intézményi költségvetéseket, melyekről a jövő heti közgyűlésen tárgyalnak a képviselők.