Hírek

Iskolai könyvtárosok világnapja

2011. október 26., 23:02

Nehéz anyagi helyzetük ellenére az iskolai könyvtárak is igyekeznek lépést tartani a 21. századi technikai fejlődéssel. Pályázatok segítségével fejlesztik eszközparkjukat, és törekednek arra is, hogy bővítsék a könyv- és folyóiratállományukat. Október negyedik hétfője minden évben az iskolai könyvtárosok világnapja.

Iskolai könyvtárosok világnapja

Könyvtári csapatversenyre gyűltek össze a Nyitra Utcai ÁMK alsó tagozatosai ma délután. A második, harmadik és negyedik osztályosok a mesék világába tettek képzeletbeli utazást.

Évek óta hagyomány az egész intézményt megmozgató tudáspróba, a gyerekek már tudatosan készülnek rá.

Az elsősök kedvenc meséjüket illusztrálták, a rajzok később a könyvtár falát díszítik majd. A nagyobbak könyvtárhasználati vetélkedőn vettek részt, a nyolcadikosok pedig iskolai könyvtári projektet készítettek. A bibliotéka a délelőtti szünetekben és délután is nyitva áll a gyerekek előtt.

Szabó Noémi
"Szoktunk lejönni tévézni, meg könyveket is szoktunk kölcsönözni."

1999 óta világnap hívja fel a figyelmet az iskolai könyvtárak fontosságára. Itt azok a diákok is részesülhetnek a könyvek nyújtotta élményekből, akiknek otthon nincs lehetőségük erre. "Az iskolai könyvtár az életre tanít" - ez volt az idei világnap mottója.

Egy két évvel ezelőtti országos felmérés szerint az iskolai könyvtárak kétharmadában hiányos a felszereltség, csak alkalmilag fejlesztik a könyvállományt, és túlságosan rövid a nyitva tartási idő. Ugyanakkor a különböző foglalkozásoknak köszönhetően az utóbbi években nőtt a pedagógiai szerepvállalásuk.