MNB
MNB - 2

Hírek

Iskolaigazgatói pályázatok

2013. július 31., 09:24

Idén először nem Szombathely vezetőtestülete dönt az iskolaigazgatók kinevezéséről, az önkormányzatnak csak véleményezési joga van. Hat intézményben járt le a vezetők megbízatása az elmúlt tanévben, utódjukról az oktatásért felelős miniszter dönt. 

Iskolaigazgatói pályázatok


Több iskolaigazgató ötéves megbízatása járt le a tanév végén. A jogszabályoknak megfelelően új pályázatokat írtak ki a vezetői posztok betöltésére.

Fodor István - tankerületi vezető, Klebelsberg Intézményfenntartó Központ
„7 iskola vonatkozásában már elindult ez a folyamat, hiszen öt iskolát érint a járásban, ebből három szombathelyi, illetve két gimnáziumnál kellett új igazgatói pályázatot kiírni. Ezek már a minisztériumban vannak döntés előtt. Most a szakközépiskolák vezetői pályázatait írtuk ki.”

Szombathelyen egy szakközépiskola, a Horváth Boldizsár Szakképző Iskola érintett. Ezen kívül a Bercsényi Miklós Általános Iskolában, a Derkovits Gyula Általános Iskolában, a Váci Mihály Általános Iskolában, valamint a Nagy Lajos Gimnáziumban és a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban járt le az igazgatók megbízatása. A végleges döntés előtt a fenntartó több érintett véleményét is kikéri és összehasonlítja. Többek között az adott intézmény alkalmazotti közössége, a szülői szervezet, az iskolai diákönkormányzat és a működtető önkormányzat is megfogalmazta álláspontját.

Marton Zsolt - alpolgármester
„Az idén változott meg először az iskolaigazgatók kinevezésének folyamata, ami lényegében egy formalitásbeli változás. Korábban a szombathelyi képviselőtestületnek döntési joga volt, most pedig véleményezési. Ezen véleményezési jogunk megismerése után dönt az illetékes szervezet.”

Az előzőleg is igazgatói posztot betöltöttek pályáztak, ahol pedig nyugdíjba vonuló igazgató van, ott is jellemzően az intézményből adták be jelentkezésüket. Az intézményvezetőket az oktatásért felelős miniszter nevezi ki öt évre.