
Mintegy egymillió méhcsalád 20-25 ezer tonna mézet termel évente Magyarországon. Ez jóval meghaladja az uniós átlagot, étkezéseinknek mégis ritkán része ez az értékes tápanyag. A méz népszerűsítésében segíthet az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kezdeményezése, az iskolatej mintájára elindítani kívánt iskolaméz program is. A diákok örülnének ennek, hiszen a legtöbben szívesen fogyasztják a mézet.
Gerencsér Krisztián
Főleg ilyenkor télen, amikor náthás vagyok, beteg vagyok, akkor teába teszünk mézet.Nagymamám is mondta, hogy milyen egészséges!
A méz a népi gyógyászat fontos része: köhögéscsillapítő, immunerősítő, táplálja a bőrt, gyógyítja a sebeket. Nem véletlenül nevezik életelixírnek, hiszen tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal – mondta Szombathely Ma című műsorunkban a dietetikus.
Vinczéné Végvári Katalin - dietetikus
„Jó hatású a gondolkodásra, biztosít egy jó közérzetet. Sajnos elég sok gyermek elmegy úgy az iskolába, hogy nem reggelizik, ilyen állapotban sem teljesíteni, sem koncentrálni nem lehet. Mivel gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz a méz, nagyon hasznos ilyen szempontból a fogyasztása.”
A legtöbben az akácmézet ismerik, semleges íze és tartóssága miatt ez a legkelendőbb. A méhészek szerint azonban érdemes kipróbálni más fajtákat is. Ezek ugyanúgy alkalamasak a mindennapi használatra, és gyakran még olcsóbbak is.
Fukszberger Balázs - méhész
„A vegyesvirágméz, ami nevéből is adódóan sokfajta virágból adódik össze, tehát véleményem szerint ez az egyik legértékesebb mézfajtánk, de más kultúrákból a napraforgó, repce, hárs, gesztenye ismertebbek. Kevésbé ismertebbek, de nagy számban fordul elő az aranyvessző, illetve a vaddohány, selyemfű.”
Aki jó mézet szeretne fogyasztani, közvetlenül a termelőnél, vagy a helyi piacon vásároljon- javasolják a szakemberek- akik azt is hangsúlyozzák, külföldön a magyar mézet a gyengébb minőségűek feljavítására használják.





























