Hírek

Ismét felizzottak a kemencék a Csömötei-hegyen

2021. október 26., 16:36

10 pince nyitotta meg kapuit a látogatók előtt szombaton, akik a kellemes időben érkeztek is szép számmal. Jellegzetes őszi csemegéket - birsalmasajtot, lekvárokat, dió és gesztenyés süteményeket, langallót, forralt bort - lehetett kóstolni, a kilátó körül pedig műsorral szórakoztatták a vendégeket a lukácsháziak.

 

Ismét felizzottak a kemencék a Csömötei-hegyen

Sorra érkeztek a vendégek a Csömötei-hegyre, ahol tíz pince várta őket tárt kapukkal és finom ízekkel. Sántáék portáján nagy volt a forgalom, zsíros kenyeret, süteményeket, forralt bort lehetett kóstolni, a 200 fokra felfűtött kemencében pedig különleges langalló készült.

Sánta Szilárd
"Ez egy kenyérlángos, amire paradicsomos és tejfölös alapot teszünk, variáljuk, kapor, sajt, olívabogyó."

Bognárék pincéjénél lekvárok, birsalmasajt, padlizsánkrém és sütemények sorakoztak a terített asztalon.

Bognár Györgyné
"Fügelekvárt, paradicsomlekvárt, egy kis csitkenyét, szilvát, és háromféle sós kenőcsöt is csináltunk."

Az őszi színekben pompázó szőlőhegy, az évszak jellegzetes csemegéi és a jó idő rengeteg látogatót vonzott a lukácsházi pincés-kemencés napra. Egyre többen kedvelik és keresik a helyi termékeket, a házias ízeket.

Bozzai Gáborné
"Tavalyi élmények alapján jöttünk, vártuk is, mikor lesz ez az esemény, és végre az idő is kegyes volt hozzánk, nagyon jól érezzük magunkat. Mi mindent kóstoltak? Ami utunkba esett, langalló, sütőtök, sütemények, forralt bor, gesztenye, bőség zavara van itt."

Máté Krisztina
"Nagyon szeretjük a kézműves dolgokat, a népi rendezvényeket, a helyi jellegzetességeket, ezért döntöttünk úgy, hogy eljövünk, meg hát ilyen szép idő van, ki szerettük volna használni ezt a lehetőséget."

A kilátó melletti központi pincénél langalló és lángos készült, sütőtököt, aszalt gyümölcsöket, töpörtyű- és céklakrémes kenyeret kínáltak a forralt bor és a meleg tea mellé. A legkisebbek is szívesen kóstolgatták a finomságokat.

Kállai Levente Áron
"Pogácsákat. És hogy ízlett? Nagyon jól!"

A hangulatos rendezvényen mindenki megtapasztalhatta a lukácsháziak vendégszeretetét.

Mélykuti Eszter - Borbarát Hölgyek Lukácsházi Egyesülete
"Nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nagyon kedves gazdáink vannak, akik beengedik a portájukra az embereket, és szívesen vendégül látják is őket. Nélkülük lehetetlen lenne ezt a rendezvényt megtartani, és hálás vagyok, hogy ők vannak."

Idén műsorral is készültek a szervezők: bemutatkozott a Derű Néptánccsoport, a Bucsui Rezedák és Bóbiták, felléptek a szombathelyi kötélugrók, a lukácsházi Szeifer Diána kutyatréner pedig Dalival, a magyar agárral, és Intivel, a ritka perui meztelen kutyával bemutatózott. A helyi termelők standjainál mézet és borokat lehetett kóstolni, a gyerekek pedig őszi terményekkel kézműveskedhettek.