MNB - 2
MNB

Hírek

Itthon vagy - Magyarország szeretlek!

2013. szeptember 30., 18:02

Kétnapos programsorozatot szervezett és közvetített a közmédia hétvégén. Az ország több mint 1300 települése, köztük Szombathely is részese volt az eseménynek.

Itthon vagy - Magyarország szeretlek!

A rossz idő ugyan a négy fal közé szorította a fellépőket, de ez a jó hangulaton nem változtatott.

A művészeti együttesek benépesítették az Agora Szalont és a Pincegalériát. Az Itthon vagy -  Magyarország, szeretlek! elnevezésű rendezvény célja az volt, hogy bemutassa Magyarország értékeit, összehozza a közös gyökérrel rendelkezőket. Szombathelyre a Muravidék Néptáncegyüttes hozta el Határon innen és túl című műsorát. A Szlovéniában élő magyarság létszáma egyre fogy, de az ott élők lelkesen ápolják a hagyományokat.

Toplak Rudolf - vezető, Muravidék Néptáncegyüttes
“Hatezer lelket emlegetnek, különböző felmérések alapján, de azok, akik őrzik a hagyományt, jóval kevesebben vannak. Van Lendván egy Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, aki próbálja ezt a munkát alátámasztani.”

A Szökős Néptáncegyüttes idén jelentkezett az Magyar Televízió Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató versenyére. A válogatón már túl vannak és bíznak a továbbjutásban.

Molnár Péter - művészeti vezető, Szökős Néptáncegyüttes
“Szoktuk hiányolni a médiából a folklór jelenlétét, nemcsak a táncot, hanem zenét és egyéb hasonló műfajú dolgokat. Hát most itt a lehetőség. Úgy tapasztaltuk, hogy sokan érdeklődtek a műsor iránt, és úgy gondoltuk, hogy egy jó erőpróbára jó lesz ez nekünk is.”

Erre az alkalomra koreografált Modern magyar táncok című produkcióval lépett táncszőnyegre a Westside TSE.

A programsorozat  végén Puskás Tivadar polgármester mondott ünnepi köszöntőt.

“Harminchat emberöltő óta vagyunk itt, a Kárpát-medencében. Sok minden történt velünk, sok minden történt vérzivataros századokban, de gerincünket nem tudták megtörni. Itthon vagyunk, ez a hazánk.”

A hagyomány szerint Szent Mihály-napján a határban tüzek gyúltak, hogy a legelőkről visszatérő pásztorok a nyájakkal hazataláljanak. Ezt idézve piros fénnyel csobogott a Fő téri szökőkút, a házban pedig fáklyás őrverbunkkal búcsúztatták a napot a táncosok.