Hírek

Január másodikán nyitja meg kapuit a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nappali ellátó központja

2023. december 20., 23:25

Január másodikán nyitja meg kapuit a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nappali ellátó központja a VAOSZ udvarban, amit a 60 év fölöttiek számára hoztak létre. A Szent Anna-házban sokféle programmal, foglalkozással várják majd az időseket. Nemcsak Szombathelyről, de a környező településekről is várták a jelentkezőket.

Január másodikán nyitja meg kapuit a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nappali ellátó központja

Amikor üresen maradt a VAOSZ udvarban álló épület, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatójában fogalmazódott meg a gondolat, hogy nappali ellátó központot hozzanak létre itt az idősek számára.

Tuczainé Régvári Marietta - igazgató, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

“Ez a ház jó pár évvel ezelőtt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász tulajdona volt, és egy időre az egyházmegye átvette gondozásba, és most, miután Székely János atya felújíttatta a fiatalok részére, sajnos közbejött a covid és használatok kívül maradt, és most a fiatalok és az összes fiatalokkal történő program leköltözött a volt Gödörbe, és ez a ház teljesen üresen maradt, és akkor én kértem püspök atyát, hogy a Szombathelyi Karitász egy nappali ellátót tudna itt létrehozni, és ezt normatív finanszírozásból mi fent tudjuk tartani.”

A Szűz Mária Édesanyjáról, Szent Annáról elnevezett nappali ellátó központot Székely János püspök szentmise keretében áldotta meg kedden délelőtt.

Székely János - megyéspüspök

"Mai napon nyitjuk meg hálatelt szívvel a Szent Anna-házat, és azt kívánjuk, erre kérjük Isten áldását, hogy ezek között a falak között mindig lakjon az idős ember tisztelete, szeretete, értékelése, az a meggyőződés, hogy ő nem teher, hanem kincs."

Az intézményben az idősek nem csak a testüket, de az elméjüket is megmozgathatják: versenyekkel, foglalkozásokkal, közösségi programokkal készülnek a számukra. A következő fél évre több mint 58 eseményt terveznek. A központ célja, hogy segítsen megelőzni az időskori elmagányosodást.

Vass Péter - szakmai vezető

“Mostanában fognak elmenni az úgy nevezett Ratkó-gyerekek nyugdíjba, és a nyugdíjas társadalom ugye bővülni fog nagy mértékben, és erre szeretnénk egy helyet biztosítani azért, mert ugye az időskornak a legnagyobb megbetegedése a demencia, és a demenciának a legnagyobb előkapuja az elmagányosodás. Most szeretnénk egy közösséget létrehozni, arra hogy akkor ez ne történjen meg, ahol aktívan, jól tudják eltölteni az idősek a hétköznapokat.”

Minden nap ülőtánccal, tornával indul, majd klubfoglalkozásokat tartanak, lehet olvasni, kötni, és közös kirándulásokat is terveznek. A szolgáltatás népszerű az idősek körében, nagy a túljelentkezés.

Tuczainé Régvári Marietta - igazgató, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

“Jelenleg 50 főnek tudunk nappali ellátást biztosítani, 60 pluszos szépkorú hölgynek és úrnak, és Szombathely, és 15 hozzátartozó településről érkeznek a hölgyek és a fiatalemberek, a 60 pluszos fiatalemberek, és hogy erre a házra mekkora szükség van...már több mint 60-an vagyunk, de itt ez nem probléma, hiszen a ház hatalmas, és lesznek olyan programok, ami teljesen nyitott és jöhetnek.”

A ház megáldása alkalmából a Mesevár Óvoda Süni csoportja karácsonyi műsorral készült.

Hahaha, havazik...

A Szent Anna-ház január 2-án nyitja ki kapuit.