Hírek

Januárban elkezdődött a palack-visszaváltó automaták telepítése az érintett üzletekbe

2024. május 08., 15:21

Januárban elkezdődött a palack-visszaváltó automaták telepítése az érintett üzletekbe. Szombathelyen is lehet már találkozni a berendezésekkel, a lakosság egyelőre ismerkedik velük, mert még kevés a betétdíjas palack. A második félévben várható, hogy tömegesen jelennek meg a boltok polcain.

Januárban elkezdődött a palack-visszaváltó automaták telepítése az érintett üzletekbe

Egy külön bejáratú, fedett épületrészbe telepítették a palack-visszaváltó automatákat ebben a szombathelyi nagyáruházban. A vásárlók még csak ismerkednek az új berendezésekkel, használatukhoz tájékoztató felirat és animáció nyújt segítséget.

Papp Ilona

Nem fog zavarni, jó lesz, hogyha lesz.

 

Nem tudom, nem tudom még mi magyarok ehhez nem vagyunk hozzászokva, de meg fogjuk szokni.

Bogdán Vince

Én nekem egyébként az a véleményem erről az egész dologról, amúgy tök jó. Magában azt hiszem 50 forintba kerül az egész dolog. Hasznos dolog, legalább össze lesz gyűjtve az üveg. Ennyi!

Az újfajta üvegvisszaváltó automaták a környezetvédelem és az újrahasznosítás terén jelentenek előrelépést. Egyelőre a legalább 400 m2 eladótérrel rendelkező üzletekben, összesen 2200 gépet helyeztek üzembe, telepítésük folyamatos. Az 1 deciliter és 3 liter űrtartalom közötti műanyag-, alumínium- és üvegpalackok betétdíjassá válnak, ezeket minden automata visszaveszi, függetlenül attól, hogy melyik üzletben vásároltuk. Egyelőre kevés visszaváltható palackkal lehet találkozni a boltokban, mert a gyártók hat hónapos regisztrációs haladékot kaptak.

Réthelyi Ádám - üzletfejlesztési szenior szakértő, MOHU

“A gépek csak olyan terméket fognak tudni visszavenni, amik átestek ezen a termék-regisztráción. Az első negyedévben nagyon alacsony volt ez a hajlandóság, most azt érezzük, hogy rengeteg palack érkezik, és várhatóan az év második felében nagy mennyiségben jelennek meg majd a piacon. Akkor nő majd meg a visszaváltások száma és akkor fogja érezni a lakosság is, hogy van olyan palack, amit vissza lehet váltani.”

A visszaváltható palackokat a Vegyél vissza! feliratról lehet megismerni. A betétdíj egységesen 50 forint lesz. Az automata háromféle jóváírási lehetőséget ajánl fel.

Réthelyi Ádám - üzletfejlesztési szenior szakértő, MOHU

“Rendelkezésre áll az utalvány-megtérítés, ilyenkor a visszaváltási tranzakció végén a gép utalványt ad ki, amit a boltban le lehet vásárolni, vagy készpénzre váltani. Ez a lehetőség már él, tehát ha valaki talál visszaváltható palackot, ezt már választhatja. A másik visszatérítési mós, az azonnali, bankszámlára történő visszatérítés, egy előzetes regisztráció szükséges hozzá és egy applikáció letöltése a telefonra.”

Az összeg jótékony célra is felajánlható egyetlen kattintással. A kedvezményezettek listája folyamatosan változik, ebben az évben gyermekegészségügyi szervezeteket lehet támogatni.