Hírek

Japán Centrum a Farkas-villában

2020. május 25., 22:41

A távol-keleti kultúra népszerűsítéséért hoznák létre azt az intézményt, amelyet a Magyar-Japán Baráti Társaság szombathelyi egyesülete kezdeményez. A Japán Centrum a városban csak Farkas-villaként emlegetett épületben kapna helyet.

Japán Centrum a Farkas-villában

A ház az önkormányzat tulajdonában volt, korábban szociális célokra használták. Az eredeti tervek szerint az egyesület használatba kapta volna azzal a feltétellel, hogy felújítja, de végül meg kellett vásárolni. A renoválásra szánt pénzből megvették, így most jelentős összegre, mintegy ötvenmillió forintra lenne szükség ahhoz, hogy a rossz állapotban lévő épületet helyrehozzák. Az állagmegóvás első lépései megtörténtek: elkészült az új tető, aztán falakat kellett bontani, új aljzatra volt szükség és most a csatornázási munkálatok következnének.

Schmitt Csilla - elnök Magyar Japán Baráti Társaság Szombathely
Most jelenleg elég nagy bajban vagyunk. Megvannak a rendszeres támogatóink, és két másik vállalattól kaptunk ígéretet. a koronavírus miatt ott sem tudjuk, hogy mi lesz. A helyi vállalatokat nem sikerült úgy megszólítani, ahogy gondoltuk. Én azt gondoltam, hogy egy-egy vállalattól kapni két háromszázezer forintot, nem olyan nagy összeg, de kiderült, hogy az. Japán cégektől is volt ígéret, de végül ők is elutasították a támogatást, az önkormányzattól is kaptunk ígéretet, de most az is függőben van. Most egy nagyon bizonytalan állapotba kerültünk. 3,20

Bevételük csak a megyeszerte ismert japán napon befolyt adományomból, és azokból a támogatásokból van, amelyeket japán érdekeltségű cégektől kapnak. Az egyesület egy olyan centrumot akar létrehozni, amely a japán nap programjait év közben tanfolyamokon is elérhetővé teszi. A házban helyet kapna galéria, olvasóterem, baba-, kimonó- és legyezőkiállítás. A másfélezer kötetet számláló japán könyvtárat a szomszédos országok távol kelet iránt érdeklődő olvasói is használhatnák, így ez kutatási célokat is szolgálna, turisztikai értéket is képviselhetne.

László Győző – alpolgármester
A város részéről mindenképpen támogatni tudjuk ezt. A keretéből polgármester úr is ajánlott fel erre egy összeget, én magam is ismerem a létesítménnyel kapcsolatos terveket, hiszen elnökasszonnyal folytattunk erről eszmecserét, és remélem, hogy minél előbb megvalósul ez a szép projekt, egy újabb érdekes és értékes színfoltja lesz Szombathely kulturális életének.

Hazánkban egyedülálló lehetne ez a kulturális intézmény, a közelben egyedül Krakkóban működik egy hasonló funkciójú ház, a Manggha múzeum. Az egyesület elnöke mindenesetre bizakodó. A Farkas-villa kertjében hamisítatlan japán kertet kíván létrehozni, ezért már el is ültette az első cseresznyefát.