MNB
MNB - 2

Hírek

Játék- és gyerekportré-kiállítás a könyvtárban

2019. május 24., 14:06

Ki játszik ilyet? Újra nosztalgiázni hívja az érdeklődőket a Berzsenyi Könyvtár, ahol ezúttal játékokból és gyerekportrékból nyílt kiállítás. Az intézmény helytörténeti klubjának  felhívására 40-en ajánlották fel féltve őrzött, régi játékszereiket, amelyek közül a legrégebbi a múlt századfordulóról származik.

Játék- és gyerekportré-kiállítás a könyvtárban

Búgócsiga és lendkerekes autók, társasjátékok a századfordulóról, agyonölelgetett játékmackók, és generációknak örömöt szerző matchboxok. Negyvenen ajánlották fel féltve őrzött, régi játékaikat a Berzsenyi Könyvtár kiállítására.

Szalainé Bodor Edit könyvtáros
Én azt tapasztaltam, hogy a gyerekkor az egy nagyon erős érzelmi kötődés. Gyerekkori játékot mindenki őriz. Én is őrzök, egyébként, elárulom, vagy azért, mert a szülőktől, dédszülőktől örökölte az ember és nem akar megválni tőle, mert családi kötődése is van, vagy azért, mert nosztalgia. Tehát a gyerekkorára emlékezteti az embert. 01:15

A könyvtár helytörténeti klubja 1980 előtt készült és forgalmazott játékokat gyűjtött az elmúlt hónapokban. Felhívásukra iparilag és kézműves munkával készített játékszerek, táblajátékok, gyermekkártyák, bábok is érkeztek. De látható itt egy jó állapotban megőrzött szobabútor az 1930-as évekből, és különleges darab a saját készítésű diavetítő is.

Pozsgai József
Sokféle diavetítő van már, én is hoztam egyet, az saját gyártmányú, még ‘55-ben készült.És annak idején még ezek nem léteztek, meg nem volt TV-mese, és akkor az ismerősök gyerekeinek mindig vittem a diafilmeket és levetítettem, és nagy szenzáció volt akkoriban.

A kiállítást kedves gyermekportrék egészítik ki, néhányon a város közismert polgárai is felfedezhetők kisgyermekként. A tárlatot megnyitó Illés Péter etnográfus a közgyűjtemény és az intézményben működő helytörténeti klub tevékenységét méltatta. A kiállítást iskolai csoportoknak is ajánlja a könyvtár: a gyerekeknek foglalkozást tartanak, ahol ki is próbálhatják szüleik, nagyszüleik kedvelt játékszereit.