Suzuki s cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum

Hírek

Javában tart a Ferenczy István utca hiányzó szakaszának építése

2022. június 01., 18:55

Elkészült a töltés és az útalap, a héten a szegélykövek lerakását is elkezdik. Jelenleg 30 százalékos a készültségi foka. Csaknem 500 méter hosszan épül új út, mellette járda és kerékpárút húzódik majd, készül egy körforgalom, és a becsatlakozó utcák egy szakasza is megújul. Már ez év végére befejeződhet a munka.

 

Javában tart a Ferenczy István utca hiányzó szakaszának építése

Elkészült a leendő burkolat alatti hideg remix. Az útalap sima felületét a cementtartalom miatt több napig locsolni kell.

A kivitelező cég február 28-án vette át a munkaterületet, egy év áll rendelkezésre, hogy elkészüljön a Ferenczy utca hiányzó része, mely a Körmendi utat köti össze a Jáki úttal. Tehermentesíti a temető és a pláza környékét, elvezeti a forgalmat. Az új szakasz 425 méter hosszú, elkészült a csapadékvíz-elvezetés, lesz közvilágítás, járda és kerékpárút is.

Kovács Tibor - fő-építésvezető, Strabag
"Járda, kerékpárút lesz az út bal oldalán, 2 méter széles a kétirányú kerékpárút, 1,75-ös a járda. Az útburkolat szélessége 6 méter, 2x1 sáv. A Jáki út felőli részen pedig egy körforgalom fog épülni."

Itt a járószint annyira alacsonyan volt, hogy több méter magas töltést kellett összehordani. Az út egy 1987-ben lezárt hulladéktelepen halad keresztül, a felszín alatt 7 méter vastag szemétréteg található. Ahhoz, hogy stabil legyen az út, egy különleges, mélytömörítési technológiát kellett alkalmazni.

Kovács Tibor - fő-építésvezető, Strabag
"Különleges tömörítési technológiát kellett alkalmazni, ami a terv része volt, ez egy impulzusos tömötrítési módszer, egy speciális gép végezte, durván 4500 m2-en készült ez a tömörítés."

Az útépítésről hét évvel ezelőtt döntött a közgyűlés, a beruházás 915 millió forint TOP forrásból valósul meg. Bár a határidő jövő február, a kivitelező szeretné már idén decemberben befejezni a munkát. Az új utat Szent Kvirinről nevezik majd el.