Hírek

Javában tart a Zarkaházi Szily-kastély felújítása

2023. szeptember 13., 20:09

Javában tart a Zarkaházi Szily-kastély felújítása. Szigetelik a lábazatot és megoldják a csapadékvíz-elvezetést az udvaron, hogy ne vizesedjenek tovább a falak. A felújítás értéke több mint 60 millió forint, ezt uniós támogatásból finanszírozzák. A munka nagyjából egy hónap múlva befejeződik, a teljeskörű renováláshoz azonban további forrásra lesz szükség.

Javában tart a Zarkaházi Szily-kastély felújítása

Műemléképületről van szó, ezért hosszabb időbe telt az előkészítés, de nyáron elkezdődhetett a Zarkaházi Szily-kastély régóta tervezett felújítása.

Tóth Kálmán - önkormányzati képviselő

"60 millió forint körüli az az összeg, amit most ráköltünk a házra. Az volt a gond, hogy a csapadékvíz-elvezetés se az ereszről, se a területről nem volt megoldva, gödörben volt a kastély. Nem csak azokat a vizeket volt kénytelen elnyelni a falazat, ami a tetőről jött, hanem azt is, ami a környékről. Most ezen segít ez a beruházás."

Elvégezték a lábazati szigetelést körben az épületen, most helyezik vissza a fedőlapokat.

A kastély mögötti területen komoly földmunka zajlott, szikkasztó épült, amit már betemettek. Úgy oldották meg a terület lejtését, hogy a víz az elvezetőbe, és onnan a kétoldalt kialakított gyűjtőbe folyjon el, így a kastély falai ezentúl szárazak maradnak. Támfal is épül, fölötte szegéllyel, így esztétikusabbá válik az udvar, és a szintkülönbség sem lesz olyan feltűnő. Most az első szintet érinti a felújítás, erre van pénz. A továbbiakhoz anyagi forrást keres az önkormányzat.

Tóth Kálmán - önkormányzati képviselő

"Ha valamikor forrást tudunk szerezni rá, legfontosabb az ablakok cseréje. Bizonyos festési munkákat most elvégzünk, a teljes házra nincs lehetőség. Társadalmi munkában lehet, hogy egy-két helyiséget később kifestünk. A generális megoldás az lesz, ha majd az emeleti részre is tudunk pénzt fordítani, akkor lesz teljesen új a kastély."

A kastély a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör otthona, itt működik a nyugdíjas klub, a nóta- és népdalkör is. Kiállítások, előadások, ünnepségek, gyermekfoglalkozások helyszíne - sokan várják tehát, hogy teljesen megújuljon az épület. Hátravan még némi bádogosmunka, jövő héten színezik a külső falakat, és térköveznek. A munka nagyjából egy hónap múlva fejeződik be.