Hírek

Jelmezes bolondozással telt a farsangfarka Kőszegen

2024. február 14., 16:25

Maskarába öltözött a város - ahogy húsz éve mindig, idén is jelmezes bolondozással telt a farsangfarka Kőszegen. A karitász önkéntesei és a Szent Anna-házba járó nyugdíjasok külön erre az alkalomra összeállított produkciót adott elő, majd közösen mulattak a Szent Erzsébet Szociális Központ ellátottjaival.

Jelmezes bolondozással telt a farsangfarka Kőszegen

Több mint két évtizede már, hogy hagyományosan jelmezbe bújva búcsúztatják a telet Kőszegen. A boltokban, intézményeken, tereken együtt ünnepelnek - maskarában.

Pócza Zoltán · igazgató, Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház

Azt tudni kell, hogy a hagyományos alapvetően egyébként Ausztriából érkezett. Tehát osztrák ez a Faschingsdienstag - ez a húshagyó keddi bolondozás. Először egyébként civilek kezdeményezték, civil kozmetikusok, fodrászok indították el ezt az egészet, ahol az osztrák vendégek kvázi igényelték, hogy ők is beöltözzenek, bolondozzanak és aztán szép lassan ennek a civil kezdeményezések az élére állt a Művelődési központ. Ami nem azt jelenti, hogy csak mi szervezzük, Én azt hiszem itt mindenki szervező, ebben mindenki boldogan vesz részt.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász retro zenére összeállított ülő táncos produkcióval készült az alkalomra, a Jézus szíve templom előtti téren adták elő a sajátos koreográfiát. Többnyire hatvan évnél idősebbek vettek részt a műsorban, amelyre már januártól kezdve készültek a frissen átadott Szent Anna-házban. A hölgykoszorúban Gyuszi bácsi volt az egyetlen férfi.

Pomogovics Gyula

“Nehéz volt a felkészülés, mert mindig én voltam kisebbségben, mint a kakas, aki egyedül volt gyerekkoromban az udvaron a sok tyúkkal. De azért bírok velük, és jó volt, megtanítottak, hogyan kell közösségben játszani, meg minden.”

“Gyere, gyere, gyere játszani.”

Farsang farka alkalmából táncos mulatságot szerveztek a szombathelyi Szent Anna ház és a kőszegi Szent Erzsébet Szociális Központ ellátottjainak, mindkét intézmény januárban kezdte meg működését. A program a szórakozás mellett az ismerkedést, a közösségépítést is szolgálta.

Tuczainé Régvári Marietta - igazgató, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

A kőszegi Karitásszal nagyon jó a kapcsolatunk és most nemcsak a kőszegi Karitásszal, hanem a Szent Erzsébet Szociális Központnak az ellátottjai, meg mi is és szól a zene, ott bent látom, hogy táncolnak. Tehát amit mi megcsináltunk ülőtáncba - bemelegítettünk egy kicsit a fő téren - most itt a teremben szépen megy a tánc. Aztán ebéd után kimegyünk még a Fő térre egyet körülnézünk.

A böjti időszak kezdete előtt gulyáslevessel, kocsonyával és hagyományosan erre az alkalomra készített sváb édességgel, Ziege Nudlival ) kedveskedtek a táncos ünneplőknek a szervezők.