Hírek

Jó szüretre számítanak a kőszegi borászok

2013. szeptember 11., 19:03

A szőlő, az idei esztendő viszontagságai ellenére, szépen fejlődött. Még néhány nap és kezdődhet a szüret. Szakemberek esőt most már nem, napsütést viszont várnak.

Jó szüretre számítanak a kőszegi borászok

A szemek  szépen ki is vannak telve, a lémennyiséggel nem lesz probléma.

Ilyen Stefanich Kornél blauburger szőlője szeptember közepére.10 hektáron termesztenek szőlőt, kékfrankost, zwigeltet, merlot és fehér szőlőből chardonnay-t.

Nehezen indult az év a gazdálkodók számára. Április első hetében még hó borította az ültetvényt, így késve indult meg a növények tavaszi fejlődése. A nyár jól kezdődött: csapadékkal és elegendő napsütéssel, ami kedvezett a szőlőnek. Júliusban és augusztusban 5 hétig nem esett csapadék, de a forróság, az erős napsütés sem tett komolyabb károkat. A különböző növényvédelmi problémáktól, pl. gombabetegségektől sikerült megvédeni a szőlőt. Így érkeztek el szeptember közepére. Már készülnek a szüretre. Néhány nap és kezdenek. A gépeket, berendezéseket most ellenőrzik, készítik fel.

Stefanich Kornél, borász
Én nagyon bizakodom benne, hogy szép termést fogunk beszüretelni. Minőség tekintetében az elmondható, hogy egészséges és szép a szőlő. Hogy a mustfokok hogyan alakulnak erre nehéz válaszolni. A gazdák napsütéses vénasszonyok nyarában reménykednek és akkor a minőség is jó lesz, a szőlők szépen befognak cukrosodni.

Míg Vaskeresztesen az éppen fejlődésben lévő szőlő egy részét elverte a júniusi jégeső, Kőszegen és környékén nem volt ilyen gond. Ennek is köszönhető, hogy szépen fejlődött a gyümölcs. A szüret ezen a környéken szeptember közepén kezdődik. A fehér szőlőt várhatóan már jövő héten szüretelik Stefanich Kornélnál. A kék szőlő betakarítása októberre nyúlik át. A zweigelttel és blauburgerrel kezdenek, majd következik a kékfrankos és a merlo. A szakemberek esőt már nem várnak. Mivel a szemek szépen kiteltek, a csapadékos időben megrepedenek, ami betegségek megjelenését okozza.