Hírek

Új tanév, új szabályokkal

2010. augusztus 30., 07:11
Szülői beleegyezés nélkül is évfolyamismétlésre utasíthatják a diákokat a második év végétől, és komoly büntetést vonhat maga utána az igazolatlan hiányzás. A szeptember 1-jén kezdődő új tanévben több jogszabályi változás is életbe lép.
Új tanév, új szabályokkal

Az elmúlt években az alsó tagozatosok megbuktatását szülői beleegyezéshez kötötték. Most az elsősök csak abban az esetben utasíthatók évfolyamismétlésre, ha a tanulmányi követelményeket hiányzás miatt nem tudták teljesíteni. A második évtől pedig a nevelőtestület döntheti el, megbuktatják- e a diákot.

Dr. Kovács Péterné  - igatgató, Derkovits Gyula Általános Iskola
"1-4. évfolyamon ha nem sajátítja el az alapkészségeket, akkor 5. osztálytól nem tud építeni rá, és ez olyan következményekkel jár, hogy több éven keresztül lemarad, amit nehéz pótolni."

Változik a tanulmányi értékelés módja is. A második tanév végén a tanárok osztályozhatják is a tanulókat. Az iskolák pedagógiai programjukban maguk dönthetnek arról, hogy negyedik félév végéig a szöveges értékelést, vagy a hagyományos osztályozást választják-e, esetleg a két módszert együtt alkalmazzák.

Horváth Krisztián - 4. osztályos tanuló
"Szerintem jobb lenne, ha jegyet adnának, nem százalékot, mert az egyértelműbb."

Krisztián véleményét osztja ez az apuka is, akinek a kislánya most kezdi az iskolát.

"Az érdemjeggyel történő értékelés egyértelműbb támpontot ad a szülőknek, hiszen a szöveges értékelés a szöveg értelmezésétől függ."

A napokban hatályba lépő törvény alapján: ha a gyermek a kötelező tanórákról több mint 50 órát mulaszt,  a családi pótlék iskoláztatási támogatásra jutó részének felfüggesztését rendelheti el a jegyző.

Az új tanévtől a pedagógusok kiemelt védelmet élveznek. Bántalmazásuk egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel járhat.