Hírek

Jövő szombaton szervezik meg negyedik alkalommal az utcaművészeti napot

2024. július 09., 15:17

Jövő szombaton szervezik meg negyedik alkalommal az utcaművészeti napot. A Kőszegi és a Széchenyi utcában, valamint a hozzájuk kapcsolódó belső udvarokban és kapualjakban zenészek, képzőművészek és táncosok mutatkoznak be. A programokba az érdeklődők is aktívan bekapcsolódhatnak.

Jövő szombaton szervezik meg negyedik alkalommal az utcaművészeti napot

Az Érezd Szombathelyt nyári programjairól tartottak sajtótájékoztatót a szervezők pénteken délelőtt.

Prieger Szabolcs - programszervező
“Számtalan színházi előadásnak és piknikkoncertnek ad majd helyet a Történelmi Témapark, illetve lesznek események a Szombathelyi Vásárcsarnokban, akármilyen furcsán is hangzik, ott is történnek közösségi rendezvények, illetve a Savaria Múzeumnak is van egy érdekes kezdeményezése, ami a nagyszülőket és az unokákat hozza közelebb egymáshoz.”

Horváth Soma, kultúráért is felelős alpolgármester arra buzdította a szombathelyieket, használják ki a sok-sok programot és kapcsolódjanak ki.

Horváth Soma - alpolgármester
“A jó idő végre adott, érezzük együtt Szombathelyt, jöjjenek el minél többen a programokra, legyen egy nagy utcaművészeti fesztiválunk.”

Jövő szombaton zenészek, táncosok, kézművesek, street art művészek lepik el Szombathely belvárosát, immár 4. alkalommal. Idén a gasztronómiára is nagy hangsúlyt fektetnek.

Prieger Szabolcs - programszervező
“Ennek a lényege az nem változott az elmúlt években, mindig egy picit más. Arról szól, hogy szombathelyi alkotóknak, szombathelyi művészeknek adjunk helyet, lehetőséget a zene, a képzőművészet, a tánc műfajában, hogy megnyilvánuljanak szabad téren, és egy igazi mediterrán hangulatú napot varázsoljunk ide Szombathely belvárosába. Ennek a helyszíne most speciális lesz, a lezárt Kőszegi és Széchenyi utca, illetve az utcákhoz kapcsolódó belső udvarok, kapualjak. Ott jelennek meg majd a zenészek, a street artban dolgozó művészek, a kézműves kiállítók és különböző táncprodukciók.”

Az utcaművészeti napon workshopokat is tartanak, amelyekbe bárki bekapcsolódhat. 

Szalai Lilian - festőművész
“Nemcsak az a különlegessége ennek a fesztiválnak, hogy meg tudjuk mutatni a művészetünket mi művészek, és az utca embere  tud ezzel találkozni, hanem az utca embere részt is tud venni az alkotási folyamatokban, tehát, hogy bemutatjuk igazából, hogy mi hogy alkotunk, és részt is vehetnek benne akár  egy festés, egy fotózás,  egy keramikus foglalkozáson.”

Az érintett útszakaszokat reggel 8 és este 10 óra között elzárják a gépjármű forgalom elől.