Hírek

Jubilált idén az Alpokalja a Daganatos Gyermekekért Alapítvány nyári tábora

2024. július 09., 15:30

Jubilált idén az Alpokalja a Daganatos Gyermekekért Alapítvány nyári tábora, tizedik alkalommal várták a kórházban kezelt és gyógyult gyerekeket Rábahídvégre. 35-en táboroztak jó hangulatban, a programok között kézműveskedés, családi vetélkedő, rendőrségi bemutató és kirándulás is szerepelt.

Jubilált idén az Alpokalja a Daganatos Gyermekekért Alapítvány nyári tábora

 Különböző formájú, színes szappanokat készítettek saját kezűleg, meseterápiás foglalkozáson és kreatívírás-órán is részt vettek idén a táborozó gyerekek.

"A lényeg az, hogy egy mesét fogtok írni."

Idén is a rábahídvégi Csodaszarvas Tájparkban szervezte meg nyári bentlakásos táborát az Alpokalja a Daganatos Gyermekekért Alapítvány. 35 gyerek töltötte itt a szünidő öt napját. A nagyobbak már önállóan jöttek, a kicsiket szüleik kísérték el.

Virág-Koroknai Frida
"Szeretem az állatokat és szeretek kézműveskedni. És már többedszer játál ebbe a táborba? Most járok negyedszer."

Az alapítványt 2008-ban Masát Péter főorvos hozta létre a beteg gyerekek és családjaik támogatása céljából. A nyári tábor ötlete 2014-ben született meg, azóta minden évben megszervezik.

Györke Eszter - gyermek hemato-onkológus szakorvos, elnök, Alpokalja Daganatos Gyermekekért Alapítvány
"A szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Gyermek-onkohaematológiai Osztályán kezelt és gondozott beteg gyermekek számára hoztuk létre ezt a tábort, hogy évente egyszer öt napon át kórházi körülmények nélkül találkozhassunk és érezhessük jól magunkat ezekkel a gyerekekkel, és olyan programokat nyújthassunk nekik, amit sokan nem kaphatnának meg."

A gyerekek sorstársak, hiszen mindannyian súlyos betegséggel küzdenek, vagy többéves kezelés után gyógyultak meg. A szervezők célja az, hogy élményekkel teli közös időt töltsenek el, szép környezetben. Mindig vannak újonnan érkezők és visszatérők is.

Paksa Benjamin
"Hetedszer jöttem a táborba, nagyon szeretek itt lenni, a megnyugvásról szól nekem az iskola után, munka mellett is. Szeretem az itteni közösséget, az esti beszélgetések, a programok, nagyon szeretek itt lenni."

Györke Eszter - gyermek hemato-onkológus szakorvos, elnök, Alpokalja Daganatos Gyermekekért Alapítvány
"Minden évben vannak új gyerekek és jönnek vissza a gyógyult betegek. Erre nagyon büszkék vagyunk, mert nagy dolog számunkra, hogy nemcsak azok a gyerekek vesznek részt a táborban, akik a betegségükből kifolyólag a Bátor táboron kívül más táborba nem mehetnek, hanem azok is, akik már bárhová mehetnének a nyár folyamán, mégis minket választanak."

Az idei tábor megvalósítását is számos támogató és önkéntes segítette. Sok-sok program várta a gyerekeket: kézműveskedhettek, fajátékokkal játszhattak, bátorságpróbán vehettek részt, lovagolhattak, együtt nyomozhattak a vasi rendőr-főkapitányság munkatársaival és kutyáival, koncertet adott Bognár Szilvia, de volt hangszerbemutató, számháború és retro buli is, pénteken pedig a keszthelyi Festetich-kastélyban járt a csapat. A jubileum alkalmából vasárnap minden családot meghívtak, akik az eltelt tíz év alatt megfordultak a táborban. 

“És csak akkor érhetsz csúcsra, ha egy hegy elébed áll.”

Az elmúlt években született fényképekből zenés klip készült, amit levetítettek a résztvevőknek. Az összeállítás sokak szemébe könnyeket csalt.