Hírek

Jubileum a Bercsényiben

2010. május 19., 16:30
Ötéves az integrált oktatás a Bercsényi Miklós Általános Iskolában. Az akadálymentesített intézményben egészséges és sérült gyerekek tanulnak együtt.
Jubileum a Bercsényiben

Az intézményt évekkel ezelőtt több tízmillió forintból alakították át, így például a mozgásukban korlátozott gyerekek rámpák és egy lift segítségével közlekedhetnek az emeletek között, de az értelmileg akadályozott diákok számára is számos fejlesztő foglalkozást tartanak. Az oktatómunkát például mentálhigiénés szakemberek és az Aranyhíd Integrációs Központ pedagógusai segítik. Az intézmény mai ünnepségén egy újabb fejlesztő termet is avattak a tanulás megkönnyítése érdekében.

Bianka négy éve tanul a Bercsényi iskolában, most végzi el a nyolcadik osztályt és fényképész szeretne lenni. A mozgásában korlátozott fiatal lány azt mondja: az integrált oktatásnak köszönhetően sokat fejlődött az elmúlt években.

Szabó Bianka - 8.osztályos tanuló
"Nagyon jók ezek a fejlesztések. Sokat javult a járásom, az írásom. A tempót is egyre jobban bírom."

Egy alsó tagozatos kisfiú egy ujjal játszik szintetizátoron színkotta segítségével. Mozgása mellett művészi tehetsége is e négy fal között bontakozott ki a fejlesztő foglalkozásoknak köszönhetően. A mai ünnepségen az ép és egészséges gyerekek együtt adták elő az egymásra figyelésről, szeretetről szóló produkciójukat.

Vas megye egyetlen integrált iskolájában jelenleg 14 mozgássérült tanuló és számos látás- és hallássérült, vagy többszörösen sérült, magatartási- vagy tanulási nehézséggel küzdő gyerek tanul ép társaival együtt. Az intézmény tanulói segítik és elfogadják egymást. A fejlesztő foglalkozásoknak köszönhetően pedig jelentős fejlődést tapasztalnak a beteg gyerekeknél a pedagógusok.

Fokiné Rácz Ilona - igazgató, Bercsényi Miklós Általános Iskola
"Úgy érezzük, hogy ezek a gyerekek eljuthatnak ugyanoda, sőt. A tehetségüket kibontakoztatva, ahova egyébként nem jutnának el, megrekednének, ha a tanulási nehézségeket nem próbálnánk korrigálni."

Szerda délután egy újabb fejlesztő termet avatott fel az iskola. Ezt a szobát azért alakították ki, hogy a tanulási nehézségekkel küzdő diákok könnyebben felzárkózhassanak iskolatársaikhoz. A terem felújításához a város, a megye, az iskola, magánszemélyek, szülők és számos támogató járult hozzá.