Hírek

Jubileumok a Váciban

2011. április 12., 09:14

Kettős jubileumot tart a Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetokatatási Intézmény. Az iskola 30., az intézmény alapítványa pedig 20. születésnapját ünnepli az idén. Ez alkalomból az épület is új külsőt kap: diákok és tanárok festményekkel dísztítik a homlokzatot.


Jubileumok a Váciban

Több célja is van a Váci iskola megszépítésének. Az elsődleges az, hogy  az ünnepi alkalomra új színekben pompázzon az épület, másrészt ezzel a falfestéssel egy országos pályázatra is nevezett az intézmény. A két festmény elkészítését lépésről lépésre fotókkal dokumentálják, ezek alapján bírálják el a művet Budapesten. Az iskola már korábban is tervezte, hogy a homlokzat új színt kap, de ezt eddig még nem sikerült megvalósítani.

Takács Gábor - festő pedagógus, Váci Mihány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
"Még tavaly terveztem az iskola udvarára egy hosszú festményt, de amit egyelőre nem csináltunk meg, és annak egy részletét ragadtuk ki. Ezek a festmények amiket itt látunk ismert képek, illetve festőművészek képei, azokból egy-egy részletet festünk fel."


Az iskola tanulói a művészeti alapképzés keretében hetente egy alkalommal műhelymunkában vesznek részt. A szobrászat, kézművesség, grafika és a festészet fogásaival ismerkednek. Így a diákoktól nem áll távol a falfestés, de számukra ez a munka most többet jelent.

Maróthy Tiána
"Elsősorban, hogy szebbé tegyük az iskolát és felhívjuk rá egy kicsit a figyelmet."

Pál Barna
"Jó érzés, hogy az iskolának segíthetünk legalább ennyit."


Zománcfestékkel és külső homlokzati festékkel dolgoznak a diákok. Így új technikákkal, új anyagokkal is megismerkedhetnek. A tanárok szerint fontos, hogy a gyerekek ezekkel a szerekkel is megtanuljanak bánni.