Hírek

Június 14-én nyílik meg újra az elektromos autók vásárlásához igényelhető pályázat

2021. június 08., 14:24

A klímavédelmi és elektromobilitást ösztönző kiírás három ütemben, 2022. június 1-ig, vagy a forrás kimerüléséig az állam 3 milliárd forintos keretet biztosít a magánszemélyek, civil szervezetek, és felsőoktatási intézmények számára. Még érvényben van a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása is, amivel az elektromos gépkocsikra igényelhető összeg összevonható.

 

Június 14-én nyílik meg újra az elektromos autók vásárlásához igényelhető pályázat

Néhány gombnyomás, és indul az elektromos autó. Nincs kuplung, és nincs kipufogó, nincs károsanya- kibocsátás, és nincs zajterhelés sem.

Csak a gumik súrlódása ad hangot az útburkolattal érintkezve. A környezet és a klíma védelme a célja a június 14-én megnyíló, az elektromos autók vásárlására kiírt állami pályázatnak.

2,5 millió forintos támogatás igényelhető egy maximum 12 millió forintba kerülő új gépkocsi vásárlásához, ha az e-autó ennél drágább, de nem haladja meg a vételára a 15 millió forintot, akkor pedig 1,5 millió forintra lehet pályázni. A nagycsaládosok kedvezményével pedig összevonható, így például egy 14 millió forintos 7 személyes elektromos gépjárműhöz 5 millió forint állami forrás nyerhető.

Kovács Antal – telephelyvezető, Iniciál Autóház Szombathely
Nagyon fontos különbség a tavalyi pályázathoz képest, hogy jelen pillanatban csak az a személy, vagy egyesületek pályázhatnak, akik érvényes megrendeléssel rendelkeznek, tehát feltétele a pályázatnak. Mindenképpen magyarországi új autóról kell, hogy beszéljünk. Ugyanúgy igényelhető demo gépkocsira is a támogatás.

Ebben a szombathelyi kereskedésben négy márkát forgalmaznak, mindegyik esetében megnőtt az érdeklődés az elektromos hajtásúak iránt az újra kiírt pályázat miatt.

Ez a férfi – bár nyilatkozni nem akart – elmondta, hogy nemrég taxizásba kezdett, ezért szeretné a magas üzemanyag költséget elektromos autó beszerzésével csökkenteni. A személyfuvarozók 45 %-os állami támogatásra pályázhatnak.

Lamp Tamás – értékesítő, Iniciál Autóház
Kétfajta hatótávolsággal rendelkező modellünk van,ez a kisebbik modell, ő gyakorlatilag 300 km-t tud megtenni vegyes fogyasztási adatokkal számolva. A nagyobb paraméterű pedig közel 500 km-es hatótávolsággal rendelkezik.

Az akkumulátorok nagyságától függ, hogy milyen távolságot tudnak megtenni az elektromos autók egy töltéssel. De számít a vezetési stílus és például az időjárási körülmény is. Szombathelyen  jelenleg 14 helyen juthatnak áramhoz a villanyautósok. https://villanyautosok.hu/elektromos-toltoallomasok-magyarorszagon/

Két üzlethálózat parkolójában ingyenes a töltés, másutt változó az ár. Van, ahol kilowattonként 49 vagy akár 120 forintot is kell fizetni, és van, ahol emellett még percdíjat is kérnek. Összességében még így is jelentősen olcsóbb, és mindenekelőtt környezetkímélőbb az elektromos autók használata.

Több magyar városban pedig a parkolás is ingyenes. Szombathelyen még nem várakozhatnak térítésmentesen a zöld rendszámú autók, de a Szova Zrt. vizsgálja ennek lehetőségét a tisztán elektromos gépjárművek esetében.