MNB
MNB - 2

Hírek

Június 20-án véget érhet az országos veszélyhelyzet

2020. május 28., 16:40

Törvényjavaslatot nyújtott be a kormány az Országgyűlésnek a rendkívüli jogrend megszüntetéséről. A Parlament két héten belül dönthet arról, hogy június 20-án véget ér a veszélyhelyzet, néhány szabály azonban érvényben marad.

Június 20-án véget érhet az országos veszélyhelyzet

Tovább működik az operatív törzs és a kórházparancsnoki rendszer. Július elsejével befejeződik az egészségbiztosítási és családtámogatási ellátások meghosszabbítása, hatályukat vesztik a rendkívüli adókedvezmények, és ismét fizetni kell a parkolásért. A törvénytervezet bevezeti az egészségügyi válsághelyzet intézményét, a kormány rendeletekkel szabályozhatja az élet számos területét az oktatástól az intézmények működésén át a rendezvényekig a járvány terjedésének megakadályozása érdekében. (koronavírus általános/városháza) A kormány március 11-én hirdette ki a veszélyhelyzetet, onnantól kezdve a polgármesterek döntési jogköre jelentősen kiszélesedett.

Nemény András - polgármester
"Végre visszaáll a normális rend, és nem a polgármester maga a közgyűlés. A lehető leghamarabbi időpontra összehívok egy közgyűlés, még júniusra tervezem. A korábbi döntéseimet szeretném egyrészt megerősíttetni, amiknek még mindig van folyamatoissága, és behozzuk a döntéseket, amiket azért halasztottunk el, mert a testülettel szerettem volna meghozatni."

Az idei költségvetésben hiányként jelentkezik az ingyenes parkolás okozta havi 40 milliós kiesés, valamint 250 millió forint gépjárműadó, amit az állam elvont. Utóbbi bevétellel jövőre sem számolhat az önkormányzat.

Nemény András - polgármester
"Ezt véglegesen elvették, tehát a költségvetésben eleve mínusz 300 millió forintról indulunk, és akkor még nem tudjuk, mit jelent a szolidaritási adó megemelése, mert egy bonyolult számítás előzi meg, és több tétel még függőben van. Én attól tartok, ebből sem fogunk pozitívan kijönni."

Mivel több gyár is leállt, vagy csak részlegesen működött, várhatóan többmilliárdos iparűzési adóbevétel kieséssel is kalkulálni kell.