Hírek

Karácsonyfa sors

2020. január 15., 14:55

A korábbi évekhez hasonlóan idén is 50 tonna körüli kidobott karácsonyfát szállít el és dolgoz fel a Szomhull Nonprofit Kft. A dolgozóknak plusz munkát jelent a karácsonyfák lecsupaszítása, a nem kívánt szemét eltávolítása.

Karácsonyfa sors

A 140 pontra kihelyezett gyűjtőedények egyikét szállítják épp a SZOVA munkatársai. Eddig 35 tonna fenyő gyűlt össze, de január végéig a korábbi évekhez hasonlóan 56  tonna körüli mennyiségre számítanak. Fontos lenne, hogy a fák lecsupaszítva kerüljenek ki az utcára, de ezt sokan nem veszik figyelembe.

Jusits Bálint - hulladékgazdálkodási igazgató, SZOVA Zrt.
“Fóliával, vagy még díszekkel, de előfordul olyan is, hogy mondjuk még a karácsonyfa-tartó talp is rajta van. De nem ritka az is, mint az idei évben is előfordult, hogy a belvárosban, illetve a Derkovits lakótelepen, a kommunális  hulladékokat is, itt értem ezalatt a teászacskótól egészen a pelenkáig elhelyez a lakosság. ”

A fák szennyezettsége az akadálya az energetikai hasznosításnak vagyis égetőműben való felhasználásának. A megtisztított fákat darálják, zöld hulladékkal keverik, komposztálják, majd terítőanyagként hintik el a szeméttelepen, a halmok tetején. Otthoni komposztálásra a fenyő is alkalmas, de tüzifának felhasználni veszélyes - hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Balogh Eszter - megbízott szóvivő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
“Ez az a fa fajta, aminek a legnagyobb a gyantatartalma, ezért az égés során a gyanta, az a vegyes tüzelésű fűtőberendezéseknek a falára valamint a kémény belsejébe is kicsapódhat, ez pedig könnyen begyulladhat. ”

A karácsonyfagyűjtő edények ürítése  január 31-éig tart, ezután a Körmendi úti hulladékudvarban van lehetőség a fák díjmentes elhelyezésére. Ahol nincs ilyen gyűjtőpont, a kukák mellé lehet tenni a fákat, úgy, hogy se a gyalogos közlekedést, se a parkolást, se a forgalmat ne akadályozzák.