Hírek

Karneválnyitó ceremónia

2011. augusztus 26., 15:05
Mintegy 300 színes program, minden eddiginél több hagyományőrző csoport, vásári forgatag várja a hét végéig a látogatókat Szombathelyen. A 12. Savaria Történelmi Karnevál hivatalos nyitórendezvényét csütörtök este tartották.
Karneválnyitó ceremónia

Az idei történelmi fesztivál újdonsága a diadalív, csütörtökön este teljes pompájában fogadta a Thököly utcába érkezőket, akik elismerően szóltak a látványosságról.

Bazsóné Tancsik Margit

"Minden évbe kijövünk a karneválra, amióta van, nagyon tetszik ez a diadalív, nagyon jól néz ki."

Zimmermann Rudolf

"Ez tényleg újdonság egyébként, ilyet még nem láttunk, érdekes... szép."

A több mint 8 méter magas, 3 kapus diadalív kilátóként és működik a karnevál ideje alatt.

Mérei Tamás - elnök, karneváli kuratórium

"Az utolsó diadalív úgy tudom 25-30 éve éve készült a világon, és az is egy negatív történelmi eseményhez kötődik. Úgyhogy ez az első olyan diadalív, amely örömünnephez, Szombathely örömünnepéhez kötődik."

A Savaria legio bevonulásával kezdődött az idei karneválnyitó ceremónia. A diadalív tövében a polgármester szenátori öltözékben köszöntötte a katonákat, majd mindannyian a karneválozók üdvözlésére indultak.

Puskás Tivadar a Fő téri színpadon a múlt értékeinek tiszteletéről beszélt.

"Hagyományt tisztelni és hagyományt őrizni mindig nagy dolog."

Miután meggyújtották a karnevál vasárnapig lobogó lángját, a Vesta-szüzek a szertartáson a városért és annak polgáraiért könyörögtek az istennőhöz.

Miközben sokan a Borok utcájában, mások a Légierő zenekar koncertjén múlatták az időt, a Történelmi Témaparkban Néró porig égette Rómát.