Hírek

Katonatörténeti kiállítás nyílt

2010. július 15., 16:22
Szombathely katonatörténetét bemutató kiállítás nyílt csütörtök délelőtt az Aréna utcában. Az új állandó tárlat az ókortól egészen napjainkig tekinti át a város hadászati krónikáját.
Katonatörténeti kiállítás nyílt

A kollekcióban a Hadtörténeti Intézet anyaga, valamint egykori katonák és magángyűjtők személyes tárgyai is fellelhetők. A kiállítást Hende Csaba, honvédelmi miniszter nyitotta meg.

A kiállítóhely udvarán egy vegyi- és sugárfelderítő úszó jármű, egy rádióállomás és egy felújított parancsnoki Volga fogadja a látogatót. A Történelmi Témapark és a karneváliroda szomszédságában nyílt meg az új állandó kiállítás, mely a város katonatörténetét mutatja be.

Dr. Hende Csaba - honvédelmi miniszter
"2000 év, amely hozott békés és baljós éveket, de akárhogy is volt, a katonaság mindig fontos szerepet töltött be városunk életében."

Hende Csaba hozzátette: emlékezni kell azokra, akik szolgálatukkal békét hoztak a nemzetnek. A kiállítás egy évig épült, és több száz tárgyat tartalmaz. A történelmi tablók mellett régi fegyvereket, kitüntetéseket, korabeli dokumentumokat és egyenruhákat lehet látni.

Ebben a helyiségben egy körletet rendeztek be. A kiállított tárgyak közel fele a Hadtörténeti Intézet tulajdona, a többit volt katonák és magángyűjtők ajánlották fel.

Lakrovics Lászlóné
"A férjem gyűjtöget, felajánlott egy pisztolyt és két obsitoslevelet, ami ezután kerül majd kiállításra, restaurálás után."

A kiállítás közel 2000 évet tekint át a római legióktól a 2004-ben bezárt Savaria Kiképző Központig.

A kiállítóhelyet vasárnap és hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig lehet látogatni.