Hírek

Kék séta - április 2. az autizmus világnapja

2022. április 04., 18:22

Néhány éve minden századik ember volt érintett autizmussal, ma már minden 65. A hazai közoktatásban pedig minden harmadik osztályba jár autizmussal élő tanuló. Bár egyre többen rendelkeznek diagnózissal, a társadalom mégsem ismeri eléggé ezt a különleges állapotot, és a vele járó nehézségeket. Április 2. az autizmus világnapja, mely az autizmussal érintettekre hívja fel a figyelmet. A világnap alkalmából kék sétát rendeztek és műsort tartottak szombaton a Savaria moziban.

 

Kék séta - április 2. az autizmus világnapja

Az autistákkal is foglalkozó Aranyhíd Intézmény elől indult a séta, melyen több mint 150-en vettek részt: autizmussal érintett gyerekek, szüleik, hozzátartozóik, pedagógusok, szimpatizánsok. A világnap színe a kék, sokan viseltek ilyen ruhadarabot, sálat, és mindenki kapott kitűzőt és zászlót “Add a szíved!” felirattal, ami az elfogadásra utal.  

"Végül is, mindegy is."

A sétálók énekelve vonultak a Fő téren át a Savaria moziig, ahol műsort és fotókiállítást szervezett a PontMÁS Vas Megyei Autista Gyermekekért Alapítvány. Bálint Éva színművész az autizmussal élők 12 pontját olvasta fel, ami elsősorban szülőknek szól.

Ha nehézséged van a nevelésemmel, ne félj segítséget kérni."

Nemény András felidézte a szombathelyi autista lakóotthon alapításának körülményeit, és elmondta, aki veszi a fáradságot, hogy bepillantson ebbe a különleges világba, csodákat láthat.

Nemény András - polgármester
"Láthatjuk, és kell is, hogy lássuk a másik világot, azt, amiben az autizmussal élők vannak. És tudom, hogy a két világ más, de valójában nem jobb, nem rosszabb egyik sem."

Bárdosi Emőke a Kék mozi programot foglalta össze: több mint 600 diák ismerkedett meg eddig filmeken és az azokat követő beszélgetéseken keresztül az autizmussal.

Bárdosi Emőke - gyógypedagógus, autizmus szakértő
"Sok középiskolás fiatalhoz elértünk jópofa filmekkel és a beszélgetésekkel, ami az autizmusról szól, szülők személyes történeteivel megerősítve. Ez jó eszköz arra, hogy a szemlélet szépen lassan változzon, és egy toleránsabb felnőtt generáció legyen majd belőlük."

Az autizmus világnapi rendezvény legfőbb üzenete az elfogadás.

Rumi Edina - szülő, munkatárs, AOSZ
"Az üzenete mindig az, hogy kicsit felhívjuk a figyelmet azokra a családokra, ahol autizmussal élő gyermek van és szimpátiát szeretnénk kiváltani. Mindig az a célunk a megjelenésekkel, hogy megismerjék az autizmust magát, mert ha tudjuk, milyen nehézségei vannak, azzal együtt könnyebb elfogadni az ő állapotukat és a közelségüket."

Kiállítás nyílt Tebeli Rudolf 22 éves, autizmussal élő fiatalember fotóiból, aki élénken érdeklődik az elektronika és az időjárási jelenségek iránt, szívesen fotóz a természetben. Bár ő maga nem volt jelen az eseményen, mert nehezen tolerálja a tömeget, online követte figyelemmel a történéseket. Éveken át hagyomány volt, hogy kék lufik levegőbe engedésével zárult az autizmus világnapi program. Ehelyett most közösen énekelték el a jelenlévők a Pál utcai fiúk musical ismert betétdalát.

"Álljunk bele, ha kell...legyen szabad a Grund!"

A világnap estéjén kék színnel világították meg a Városháza épületét.