Hírek

Kerekesszék adomány

2021. január 22., 18:35

Kerekesszéket ajándékozott egy mozgássérült gyermeket nevelő szombathelyi családnak a Vas megyei és a büki roma önkormányzat a Fáklyavivők Alapítvánnyal közösen. A segédeszköz egy zalaegerszegi adományközpontból érkezett, és ezen kívül még legalább 10-15 olyan kerekesszék áll rendelkezésre, amit rászoruló családoknak tudnának eljuttatni. Várják mindazok jelentkezését, akiknek szüksége van rá.

 

Kerekesszék adomány

Gyerekméretű, színes kerekesszék, gyümölcs és édesség kerül elő ennek az autónak a csomagtartójából. Az adomány a Mozgássérültek Zala Megyei Egyesülete és Dudás Gyula elnök jóvoltából érkezett egy szombathelyi családhoz, ahol egy mozgássérült kisfiú nevelkedik. Dominik oxigénhiányos állapotban született, élete első három óráját lélegeztetőgépen töltötte. Mozgása alulfejlett, alig használja a kezeit. Kerekesszékben tölti a napjait, egy speciális merevítő betét tartja a gerincét.

"Nem tud megülni, eldől jobbra-balra."

Domi iskolás, délelőttönként az Aranyhídba jár, délután pedig fejlesztő foglalkozások, torna, masszázs a program. Szívesen játszik kártyával, építőkockával, szeret rajzolni, de a nagy kedvenc a tablet.

Orsósné Kalányos Gyöngyi
"Nem tud járni, a mozgásközpontja sérült, semmit nem tud önállóan, 0-24 órában kell mosdatni, fürdetni, etetni, sétáltatni, mindent."

Receptre csak felnőtt méretű kerekesszéket kaptak, ami később lesz jó, így nagyon örülnek a felajánlásnak. Ehhez is elkészíttetik majd a méretre szabott ülőmodult, ami stabil helyzetben tartja a kisfiút. Dominik járássegítővel és kerekesszékkel képes mozogni, ám a szűkös lakásban alig férnek el.

"A szobába már nem férünk ide be, maximum a tesóhoz szokott bemenni a kisszobába bemenni, ide már nagyon nehéz."

A család nagyon szeretne egy tágasabb önkormányzati bérlakásba költözni, ami jóval olcsóbb lenne a mostaninál, de nem érték el a megfelelő pontszámot.

Orsósné Kalányos Gyöngyi
"A legnagyobb segítség nekünk egy önkormányzati lakás lenne, egy kicsit nagyobb, ahol egy kis mozgástere lenne, ahol a kerekesszéket meg tudnánk neki tanítani."

A megyei roma önkormányzat munkatársai ismeretség révén kerültek kapcsolatba az Orsós-családdal. Karácsonyra meglepték őket egy kis csomaggal, most pedig egy használt, de jó állapotú kerekesszéket kaptak.

Horváth István - elnök, Vas Megyei Roma Területi Önkormányzat
"Bárkinek kell ilyen, rászoruló vagy nem rászoruló családnak, ha tudunk segíteni, tudunk majd hozni."

Még van néhány felajánlható kerekesszék az adományraktárban. Akinek szüksége van rá, jelezheti a területi roma önkormányzatnál, vagy az alapítványnál.