Hírek

Keresők címmel nyílt képzőművészeti kiállítás a Martineumban

2024. február 02., 15:02

Keresők címmel nyílt képzőművészeti kiállítás a Martineumban. Négy egyetemista fiatal hozta el műveit, akiket hitük köt össze. A tárlat célja nemcsak az, hogy megmutassák tehetségüket, hanem, hogy mások is csatlakozzanak hozzájuk, és így közösséget építsenek.

Keresők címmel nyílt képzőművészeti kiállítás a Martineumban

Vallásos fiatalok képzőművészeti alkotásai díszítik a Martineum falait. A kiállítás csütörtökön nyílt meg.

Fazekas Petra Réka

“Az köt össze minket, hogy ide a szombathelyi ELTE-re járunk, illetve mind a négyen vallásos fiatalok vagyunk, és így a hitünk és a vallásunk köt minket össze, és a műveinkből is reméljük, hogy ez sugárzik, ezt szerettük volna átadni, hogy mennyire jó hittel élni.”

Fazekas Petra Réka mellett 9:10 Csicsics Dávid, Galgóczi Nóra és Kalicz Kincső kiállítása igazán színes. 9:20 Van, aki régi festményeket gondolt újra, és van, 2:51 aki figurális műveket, grafikákat hozott.

Az vagyok, kinek szemében most is egy őszinte, kócos kis srác ragyog

A megnyitó sok érdeklődőt vonzott. A Martineum igazgatója, Maurer Péter mondott köszöntőt, majd a megyéspüspök szólt a jelenlévőkhöz. Székely János úgy fogalmazott: a tízparancsolat és a teremtés 10 igéje ugyanaz: egy gyönyörű isteni harmónia, a szent művészet pedig ezt próbálja megszólaltatni, megéreztetni.

Székely János - megyéspüspök

“Az ókori filozófusok azt mondták, hogy az igaz, a szép, a jó és a szent elválaszthatatlanok, egyek. Az igazi művészet megáll ezelőtt a szent titok előtt, ami ott rejtőzik a valóságban. Nem annyira csak önmagát akarja kifejezni, nem annyira szubjektív emberi érzéseket, hanem mindenek előtt a valóság, az igazság ragyogását, szépségét.”

Harangozó Bertalan volt kormánymegbízott támogatta a kiállítás létrejöttét. Köszöntőjében kitért arra, nagy bátorság kell ahhoz a mai világban, hogy a kiállítók közvetítsék a hitük szerinti értékrendet, üzenetet. A tárlatot Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész nyitotta meg. Beszélt arról, hogy a Keresők a legtalálóbb cím, ugyanis ebben a korban a fiatalok nem csak Istent, de még önmagukat is keresik. Megjegyezte azt is, hogy a Biblia nyelve igazán képi, adja magát, hogy használjuk a képzeletünket ahhoz, amit olvasunk. Képzőművészet és hit elválaszthatatlan egymástól.

Tóth Csaba - festőművész

“A négy hallgatónk, aki most ide elhozta a munkáit, ebben bízik, hogy igen is a látvány és a kép, és a képnek az az üzenete, ami szinte a barlangrajzoktól kezdve, hogy az egész képzőművészet, a ritulusnak, egy rituálénak, egy magasabb minőségnek az eléréséhez való eszköz. Nem önző.”

A tárlatot még húsvét után is megtekinthetik az érdeklődők.