MNB - 2
MNB

Hírek

Kertépítő bajnokok - a szakmák Európa Bajnokságán szerzett a Herman iskola két volt diákja

2021. október 06., 16:49

Szombathelyen végzett kertépítők lettek szakmájuk legjobbjai az idei Euroskills Európa-bajnokságon, melyet szeptember végén az ausztriai Grazban rendeztek. A megmérettetésen 31 ország 400 fiatal tehetsége mutathatta meg, hogyan dolgozik. A Herman Ottó Technikum volt diákjai az EB-aranyérem mellett a legjobb magyar versenyző díjat is elhozták.

 

Kertépítő bajnokok - a szakmák Európa Bajnokságán szerzett a Herman iskola két volt diákja

A térkövezést mutatják a Herman Ottó Technikum gyakorló udvarán 2021 legjobb európai fiatal kertépítői. A szakma nagyon sokrétű, épp ezért az évente megrendezett Euroskills elnevezésű Európa-bajnokságon a teljes tudásra építő komplex feladatot kellett megoldaniuk a versenyzőknek.

Bokor Péter
„Az volt a feladatunk, hogy egy falazatot kellett megépíteni burkolattal, illetve volt benne egy tó, és egy vízkifolyás a falban. Ez volt a formája az egész kertnek, ezen kívül természetesen növények kaptak benne helyet, illetve volt egy szabad dizájnos részünk, kb 1 m2, amiben minden csapat, minden nemzet azt csinálhatott, amit szeretett volna.”

Hetedik alkalommal rendezték meg a tehetséges fiatalok számára a Szakmák Európa-bajnokságát. A pandémia miatt tavaly elmaradt a verseny, így a kiválasztott diákoknak az eddigieknél több, másfél évük volt a felkészülésre. A Herman iskola már végzett diákjai ezt nagyon komolyan vették, aranyérem lett az eredménye.

Hutter Péter
„Már előtte is voltak hazai versenyeim, de ez nagyon nagy élmény volt.”

Az EB előtt két hazai versenyt is megnyertek a fiatalok, egy harmadikon pedig második helyezettek lettek.

Soós Péter – kertépítő szaktanár, Kisalföldi ASZC Herman Ottó Technikum
„Van itt az iskolában egy tehetséggondozó programunk, amelynek egyik területe pont a parképítő tehetséggondozó, amelynek kifejezetten az a célja, hogy az ilyen versenyekre készítsük fel a tanulókat, és a fiúk ebbe lettek kiválasztva annak idején, és miután ők voltak a legügyesebbek az évfolyamukban, ezért őket vittük fel Pestre a Skills Központba, ahol a felkészítő tanár, Gódorné Hasenauer Zita a felkészítésre kiválogatta őket.”

A Grazban megtartott bajnokságon 38 szakmában 31 ország 400 fiatal mérte össze tudását 3 napon át. Magyarországról 26 tehetséges diák jutott ki a versenyre. Kertépítő szakmában kizárólag a szombathelyi Herman iskola párosa képviselte hazánkat. Az EB aranyérem mellett elhozták a legjobb magyar versenyző díjat is. A két fiatal máris megkezdte felkészülését a jövő novemberi szakmai világbajnokságra.