Hírek

Készülnek már a szombathelyiek az ünnepekre

2024. március 26., 11:45

Hímestojás, csokinyúl, sonka, tojás és barka: húsvéti lázban ég a Vásárcsarnok, készülnek már a szombathelyiek az ünnepekre. Javában tart a húsvéti menü hozzávalóinak beszerzése. Jellemzően hagyományos ételek kerülnek a húsvéti asztalra idén is.

Készülnek már a szombathelyiek az ünnepekre

A termelői piacon 1-2 héttel húsvét előtt hosszú sorok állnak a standoknál. A termelők már januárban elkezdték előkészíteni a sonkát húsvétra.

Desits Zoltán - termelő

“Idén egy kicsit korábban van a húsvét mint az elmúlt években, ezért január első hetében elkezdtük készíteni a termékeket, ugye a mi termékeink hagyományosan készülnek, hagyományos sózással és pácolással, és annak 6 héttel kell mire elkészül egy termék, főleg a csontos termék, a csülöknél vagy sódérnál, ott hat-hét hetet vesz igénybe egy terméknek az elkészítése, azért már korán elkezdjük, hogy legyen kapacitásunk rá, hogy elkészüljenek.”

Sódér, füstölttarja, csülök, szívsonka és hasalja szalonna - többféle füstöltáru közül lehet választani. Minden családnál más a kedvenc.

Buús Ernő

“Hát megmondom őszintén, a család inkább a tarját szereti, tehát nem annyira a húsos sonkát, inkább a tarját, ami olyan vegyesebb természetesen, meg a csülök azért, mind a kettő kedvenc egyébként.”

A sonka kilója 4000 forint körül alakul. Mellé idén is a hagyományos ételek kerülnek az asztalra.

Takács Antalné

“A sonkát már megvettem, úgyhogy a szokásos. Kalács, tojás, sonka, ezek lesznek.”

A kalácsot 600 ft-tól lehet beszerezni, a legkisebb méretű tojás darabja pedig 55 forintba kerül. Bár már megjelentek a színezett tojások a piacon és a boltokban, a legtöbben a hagyományoknak megfelelően még mindig otthon festik őket.

Czene Emil

Hagyományosan festjük tojásfestékkel, és akkor a kisgyerekeknek eldugjuk és akkor megkeresik. Próbáljuk tartani a régi hagyományokat.

A gyerekek ünnepi tojásvadászatához rengeteg minőségi édesség közül szemezgethetünk, a legkisebb csokitojás 50 ft-ért kapható.

-Van benne játék? - Igen.

Nemcsak a húsvéti menühöz és a tojásvadászathoz vásárolhatunk be, díszes ajtókopogtatók, nyulas dekorációk és dísztojások közül is lehet válogatni.