Hírek

Két keréken - Bringasuli, versenyek, túrák, kézműveskedés a kőszegi autómentes napon

2021. október 05., 19:06

Minicitycross, bringasuli, kerékpáros versenyek és túrák, valamint kézművesfoglalkozás is várta a családokat Kőszegen az Európai Mobilitási Hét keretében megrendezett Autómentes Napon. A város és a Kőszegi hegység éven át népszerű célpontja a kirándulóknak. Ezen a hétvégén maximum két kerék, azaz bicikli, vagy túracipő és túrabot volt az ajánlott felszerelés.

 

Két keréken - Bringasuli, versenyek, túrák, kézműveskedés a kőszegi autómentes napon

Már kora délelőtt nagy volt az érdeklődés a várároknál felállított indulási-érkezési pontnál. Egyedi rajtszámok készültek a kicsiknek.

"Ha valaki úgy érzi, hogy menne a gyerekkel, nyugodtan mehet. Az a lényeg, hogy gyakoroljunk."

A minicitycross verseny sokkal inkább bringasuli volt, ahol biztonságosan próbálhatták ki tudásukat a kicsik.

Bali még nincs ötéves, de már magabiztosan ment végig újra és újra a pályán. Először vett részt a programon, de valószínűleg nem utoljára.

Hajdú Balázs
"Hát hogy versenyezünk. Mikor kezdtél el biciklizni? Nagyon sokszor kezdtem el biciklizni. Ez a pálya miért tetszik neked? 3.07 Mert nagyon tetszik, mikor építik, meg mehetünk rajta"

Molnár Krisztina
„A Bali tavaly, azaz idén tavasszal kezdett el biciklizni. Ráraktuk a biciklire és tekert, de megelőzte néhány éves futóbiciklizés, amiről hallottuk, hogy nagyon jót tesz az egyensúly miatt. Miért jöttünk ki? Megkérdeztük, hogy van-e kedve kijönni, és mondta, hogy igen. Reggel óta hajtja a pályát, meg a biciklit.”

Kőszegen 13. éve rendeznek kerékpáros versenyeken az Autómentes Napon. A cél, hogy élményt adjanak a piciktől a nagyokig mindenkinek. A 60 felettiek kategóriájában is sokan neveztek.

Katona Szilveszter – elnök, Kőszegi Kerékpáros Egyesület
„A tavalyi évben akkora lökés volt, lehet, hogy a vírus általi elzártság, vagy nem tudom mi volt az oka, de 70 fölött volt a gyerekek száma, ezért az idei évben egy kicsit módosítottunk, és délelőttre a 8 év alattiaknak egy bringasulit szerveztünk, itt a várárokban különböző akadályokon kiélvezhetik a dolgokat. Tartunk nekik egy kis elméleti oktatást a bicajozásról, a bicaj működéséről, az alkatrészekről, stb.”

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület többek között kézműves foglalkozással várta a családokat. Színes bőrökből kivágott gépkocsi formát kellett biciklire alakítani az autómentes napon.

Bakos Márton – turisztikai munkatárs, Írottkő Natúrparkért Egyesület
"Alapvetően hagyományszerű az, hogy az Írottkő Natúrparkért Egyesület a Kőszegi Kerékpáros Egyesülettel közösen szervezi meg az Autómentes Napot. Itt az egyéb más rendezvényeinken is nagy szerepet tulajdonítunk a környezeti nevelésnek. Az idei év különlegesen frappáns, ha úgy vesszük, hiszen a városnak van egy olyan projektje, amelyben a klímavédelemről főként gyermekeket tájékoztatnak."

A program résztvevői ingyenes túraútlevelet kaphattak és megismerhették az új Alpannonia körtúrákat. Az ősz az egyik kiemelt időszaka a túrázóknak. A Kőszegi hegység kiváló célpont erre. Az autómentes napon induló gesztenyeszedő kirándulás résztvevői extra élményeket is kaptak, ugyanis kitárult számukra a nemrég felújított koronaőrző bunker kapuja.