MNB
MNB - 2

Hírek

Kevés a kiadó lakás

2013. július 30., 09:04

Még másfél hétig jelentkezhetnek a Nyugat-magyarországi Egyetem kollégiumaiba a most felvett diákok és idén rendhagyó módon a felsőbb évesek is. Akik kimaradnak a kollégiumokból, azoknak mielőbb érdemes albérlet után nézni, mert kevés a kiadó lakás a megyeszékhelyen és a bérleti díjak is emelkedtek. 

Kevés a kiadó lakás

Most még üresek a folyosók és lakókra várnak a szobák a Pável Ágoston Kollégiumban, de hamarosan benépesül az épület. A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában csaknem hatszáz elsőéves kezdi a tanévet. A felvettek mintegy fele nappali tagozaton tanul, nekik lesz szükségük kollégiumi ellátásra.

Tóth Péter - igazgató, Pável Ágoston Kollégium
„Három épületbe várjuk majd a jelentkező hallgatókat. Augusztus 8-ig kell beadni majd a felvételi kérelmeket, illetve egészen pontosan augusztus 8-ig kell elektronikusan feltölteniük majd, illetve 12-ig kell beérkeznie papír alapon is ugyanennek a kérvénynek, hogy a hitelességét le tudjuk majd ellenőrizni. Én bízom benne, hogy minden jelentkezőnek tudunk majd férőhelyet biztosítani.”

Idén nem csak az elsősök, hanem a felsőbb évesek is felvételiznek a kollégiumi helyekért. Összesen 633 férőhely kiadó az egyetemi központ három kollégiumában. Aki nem jut be a diákszállásokra, annak albérletet kell keresnie Szombathelyen.

Divós Katalin - ingatlanközvetítő, Heckenast Ingatlan
„Nagyon nagy a kereslet és annál kisebb a kínálat. Akkor vannak szerencsésebb helyzetben, ha van valami ismerősük és ő segít nekik, mert mostanában azért hamarabb elkelnek az albérletek a kelleténél. Érdemes már most körülnézni, sokat jönni-menni, próbálkozni, naponta az internetet bújni, mert azonnali a változás.”

Egy ilyen lakást inkább multi cégek vesznek ki az alkalmazottaiknak, ez ugyanis magasabb árkategóriájú. Emelkedtek az árak az elmúlt években, 30-35ezer forintért már nem található 2 szobás lakás. Most tízezerrel több, 45-50ezer forint ezeknek az átlagos bérleti díja, ennyiért találhatnak a főiskolások is igényes 2 szobás lakást Szombathelyen.