Hírek

Kevés az óvodapedagógus

2020. május 25., 22:44

Lassan az intézményvezetők, szülők és gyermekek közös problémája lesz az óvodapedagógushiány, amit elsősorban a bérek igazításával és cafeteriával lehetne rendezni - mondják az érintettek.

Kevés az óvodapedagógus

Önfeledten játszanak a gyerekek az Aréna óvodában. A koronavírus miatt most csak 8-10 gyermekre kell figyelnie az óvónőknek, de máskor a csoport létszáma akár harminc is lehet. Míg a felelősség, az elvárás, az adminisztráció egyre nagyobb, a megbecsülés egyre kevesebb, a fizetés pedig nagyon alacsony - említik az óvodapedagógusok. Ez mind hozzájárul ahhoz a tényhez, hogy egyre jelentősebb a szakemberhiány.

Bőczénné Taletovics Katalin - vezető, Szombathelyi Aréna Óvoda
„Nálunk is konkrétan van egy csoport, ahol most már a második éve küzdünk, hogy szinte fél évre szinte egyedül marad az óvó néni, mert kevesebb munkaidő, dupla annyi bérért más munkahelyre mennek el az óvodapedagógusok.”

A reggeli és délutáni órákban csoportösszevonással és a pedagógiai asszisztens bevonásával próbálják megoldani a létszámhiányt. De a szülőket aggasztja, hogy gyermekük környezete nem állandó.

Büki Boglárka
„A saját óvó nénije az ugye megmaradt, viszont ő nem volt itt velük reggeltől estig. Ezért össze-vissza voltak mindenféle csoportokban elhelyezve. Ez a kisgyereket nyilván nehezen érinti.”

A legtöbb szülő számára fontos szempont az óvoda választásnál a stabilitás, kiszámíthatóság. Az 1952 óta működő Mesevár óvoda ebből a szempontból egyelőre szerencsés, hiszen lépcsőzetesen léptek munkába az óvónők és most fokozatos a nyugdíjba vonulás is.

Hubai Kata
„Itt nem máról holnapra elmegy és jön egy-egy óvonéni. Én azt gondolom, hogy a gyerekeknek a stabilitás és az, hogy folyamatosan ugyanazt a megszokott környezetet kapják, az érzelmi biztonságukban és a fejlődésükben rettenetesen fontos.”

Az életpályamodell biztos jövőt jelenthetne, de a gyakorlatban egy kezdő  óvodapedagógus bére csak alig valamivel több, mint a minimálbér. Mikor ezzel szembesülnek a fiatalok, többnyire gyorsan elhagyják a pályát. A vezetőknek nincs sok eszköz a kezükben, hogy megtartsák az óvónőket.

Ávár Lászlóné - vezető, Mesevár Óvoda
„Egy olyan közösséget teremt, ahova szívesen jön be a pályakezdő óvodapedagógus. Mert szeretetben fogadják, mert nyugalomban, biztonságban érzi magát. Tehát mindenképpen, egy harmonikus, biztonságos légkörre igyekszünk törekedni, családiasra, nem csak a gyerekek részére, hanem a dolgozók részére is.”

Lassan az intézményvezetők, szülők és gyermekek közös problémája lesz az óvodapedagógushiány, amit elsősorban a bérek igazításával és cafeteriával lehetne rendezni - mondják az érintettek.